We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

272 Gallery / Atelier Xianza

272 Gallery / Atelier Xianza

the integration of the new and the old, the continuity of the past and the present. Image © Chao Zhangthe exhibition space on the third floor is surrounded by emerald green. Image © Chao ZhangThe whole glass brick on the facade of the balcony of the original living room, which not only provides privacy, but also provides the natural light changing with time for the exhibition space.. Image © Chao Zhangpanoramic view of the tea house and the courtyard The four meter height"column of infinity", made by the owner himself, is placed in the courtyard to pay homage to French modern sculpture master Brancusi.  . Image © Chao Zhang+ 26

  • Architects: Atelier Xianza
  • Area Area of this architecture project Area:  452
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Chao Zhang
  • Lead Architects: Qiuwen Luo, Zhixu Wang
  • Design Team:Licen Ye, Yuedan Su, Guoming Chen, Yingfeng Wu
  • The Client:Foshan A Thing of Beauty Art Communication Co.,Ltd
  • City:Foshan
  • Country:China
More SpecsLess Specs
the integration of the new and the old, the continuity of the past and the present. Image © Chao Zhang
the integration of the new and the old, the continuity of the past and the present. Image © Chao Zhang

Text description provided by the architects. The city expansion accelerates along with the constant development of information. At the same time, a fierce renewal inside the city which is like a surging whirlpool is absorbing all kinds of resources radially from the center to the surrounding. In the situation of increasingly scarce resources, the re-use of the “old part” of the city is coming up as a new solution. The “272 Gallery” is generated in this background aims to innovation reuse. It is located in the Chuihong community of the center of Chancheng District, Foshan City. It is about 15 minutes walk from the Zumiao temple, a folk religious culture center of Foshan. It was built in the 1980s, the block is composed of several groups of residential districts with a pleasant scale of buildings and streets. Most of them are four to five stories brick concrete buildings. Nearby, there are community parks, schools, markets, coffee shops, and various types of small shops with a strong flavor of life.

The facade of the old exterior wall uses the “Shanghai plaster” process popular in the 1980s, and the mottled walls form a strong contrast with the glass reflection.. Image © Chao Zhang
The facade of the old exterior wall uses the “Shanghai plaster” process popular in the 1980s, and the mottled walls form a strong contrast with the glass reflection.. Image © Chao Zhang
the exhibition space on the third floor is surrounded by emerald green. Image © Chao Zhang
the exhibition space on the third floor is surrounded by emerald green. Image © Chao Zhang

Starting from the analysis of the current situation, we reassessed the building. We aimed to a clear and precise minimal intervention to achieve a kind of intimacy and interdependence between the old and the new, to create a harmonious space atmosphere to adapt to the new needs, and show that the same type of old space can achieve some new possibilities. How is the environment be used in the renovation of new buildings? Entrusted by the owner, the scope of the renovation includes two floors of the third and fourth floors. Space needs to transform the original residence into three basic functions of medieval furniture display, art gallery, and private gathering, so as to inject art elements into the community. In order to achieve this kind of "minimum" intervention, we try to have the "consultation" dialogue with space. Where should be demolished, repaired, or added? All the demolished parts will be truthfully reflected in the new environment, and on the contrary, the new parts will overlap with the original traces, which is a game process between the new and the old, so as to establish a new spatial order.

entrance of the third floor. Image © Chao Zhang
entrance of the third floor. Image © Chao Zhang
The whole glass brick on the facade of the balcony of the original living room, which not only provides privacy, but also provides the natural light changing with time for the exhibition space.. Image © Chao Zhang
The whole glass brick on the facade of the balcony of the original living room, which not only provides privacy, but also provides the natural light changing with time for the exhibition space.. Image © Chao Zhang

As the structural form of the original building limits the possibility of space reconstruction, while the third floor serves as a venue for furniture display and regular art exhibition, in order to meet the mobility between spaces and is conducive to exhibition and sightseeing, we demolish all the doors of the original house to form the experience of space integration. Due to the elimination of the door element, the relationship between rooms becomes equal, so as to meet the flexibility of carrying all kinds of art exhibitions.

exhibition space of the third floor. Image © Chao Zhang
exhibition space of the third floor. Image © Chao Zhang
the exhibition space on the third floor is surrounded by emerald green. Image © Chao Zhang
the exhibition space on the third floor is surrounded by emerald green. Image © Chao Zhang

A fourth floor is a place for private parties, and the area of the interior part (whiskey room and antique collection room) is equal size to the terrace. We put a new rectangular space on one side of the terrace as a tea house, with the corridor connecting the new and old volumes as a transition, so as to increase the level sense and depth of the indoor space. The control of the proportion of doors and windows in all directions and the application of long horizontal windows are also matched to serve the tea house. The pine grating fence, the new tea house, and the original building together form a centripetal external space, which causes and connects different events in the courtyard.

panoramic view of the tea house and the courtyard The four meter height"column of infinity", made by the owner himself, is placed in the courtyard to pay homage to French modern sculpture master Brancusi.  . Image © Chao Zhang
panoramic view of the tea house and the courtyard The four meter height"column of infinity", made by the owner himself, is placed in the courtyard to pay homage to French modern sculpture master Brancusi. . Image © Chao Zhang
tea house . Image © Chao Zhang
tea house . Image © Chao Zhang
the stair on the courtyard extended to the roof. Image © Chao Zhang
the stair on the courtyard extended to the roof. Image © Chao Zhang

Benefit from the big trees planted in the community, the height of the tree crown has reached three or four stories, which provides an intoxicating green vision and shelter for the whole site, and also brings a quiet atmosphere. Facing the rare scenery of the city center, we have carefully designed the windows in different directions and positions. Looking from the interior to the exterior, it seems that the windows themselves have disappeared, in order to perfectly present the pure green.­­­

the corridor connecting the tea house and the original building three doors on the right are wrapped within the corridor. Image © Chao Zhang
the corridor connecting the tea house and the original building three doors on the right are wrapped within the corridor. Image © Chao Zhang
looking from the antique collection room to the courtyard. Image © Chao Zhang
looking from the antique collection room to the courtyard. Image © Chao Zhang

In the use of materials, we also continue the principle of "minimization". In addition to the unpainted pine and glass brick walls on the third floor, the external guardrails of the stairs and the courtyard are all made of iron. Due to the heavy feeling and the property of easy oxidation of iron, it matches the character of space and strengthens the atmosphere of space. For cost consideration, we chose to retain the original cast-in-place terrazzo floor and wall mechanism, wooden handrails of stairs, balancing the relationship between the old and the new.

entrance of the fourth floor stairway. Image © Chao Zhang
entrance of the fourth floor stairway. Image © Chao Zhang

The renovation practice is experimental, trying to inject some cultural elements into the old community with the renewal of architectural space. To touch the memory of the city, making people aware of the charm of the blocks. The city and architecture are closely connected through a pleasant environment and diversified cultural and artistic activities. Because we always feel that the environment is shaped by people, but also shape the people there.

bar area on the side balcony of the fourth floor The original side window is expanded into a door, which makes the whiskey room as the end of the moving line produced fluidity.. Image © Chao Zhang
bar area on the side balcony of the fourth floor The original side window is expanded into a door, which makes the whiskey room as the end of the moving line produced fluidity.. Image © Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No.27 Chuihong Road, Chancheng, Foshan, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "272 Gallery / Atelier Xianza" 10 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958282/272-gallery-atelier-xianza> ISSN 0719-8884
night view . Image © Chao Zhang

272画廊 / 现在建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.