We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

POP-UP House / FIGR Architecture & Design

POP-UP House / FIGR Architecture & Design
© Tom Blachford
© Tom Blachford

© Tom Blachford© Tom Blachford© Tom Blachford© Tom Blachford+ 30

Essendon, Australia
  • Styling:Ruth Welsby
  • Architects:FIGR Architecture Studio
  • Builder:Natural Build VIC
  • Engineering:Meyer Consulting Engineers
  • Landscape:Mud Office
  • Building Surveyor:Michel Group Building Surveyors
  • City:Essendon
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Tom Blachford
© Tom Blachford

Text description provided by the architects. Pop-up House attempts to counter the status quo of a new family home in a predominantly heritage setting. A common approach with new homes is to occupy majority of the site whilst retaining minimal front setback with a fortified sheer built form that shuts itself off from the public realm interface.

© Tom Blachford
© Tom Blachford

Our approach was to create a home that challenges the aforementioned notion in order to discover opportunities in the often static, underutilised and forgotten. Focused on engaging with the urban realm, by inviting opportunities for interaction between inhabitants, passer-by’s, and neighbours to promote a sense of community engagement.

© Tom Blachford
© Tom Blachford
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Tom Blachford
© Tom Blachford

When presented from the street the elevation is an extruded silhouette which is a sympathetic nod to the familiar roof forms of the surrounding vernacular. The upper volume of the building hovers above a landscaped mount that creates the beginning of a journey into the house. Flanked by existing neighbouring brick walls, that become internal edges which establish a dialogue between old and new.

© Tom Blachford
© Tom Blachford

The hovering belly of the house creates an undercroft that guides the guests into the house through lush, landscaped gardens creating a multi-faceted zone in the front yard that can adapt and evolve in program/use. The green landscaped wedge is planted with native vegetation which gently slopes back to the street frontage creating a mount that engages the public realm. From the outset our clients felt their new home had to engage with the context beyond the site boundary creating a visually engaging public setting where neighbours and friends can be part of informal gatherings.

© Tom Blachford
© Tom Blachford

This modest 215 m2 home required constraint and duality of uses in its architecture. The in-between/ambiguous spaces had to contain multiple programs. One of such programs is the study which is positioned within a thoroughfare activating an otherwise underutilised threshold. The green wedge facilitates bicycle storage, building services and a water retention system.

© Tom Blachford
© Tom Blachford
East and West Elevations
East and West Elevations

Outdoor terrace extends into a netted area, utilising the in-between space to create additional zones for play and activation whilst allowing light to penetrate the front courtyard. To further remove the idea of redundancy the underbelly of the dwelling doubles up as a carport, an extension of the workshop and informal entertaining area. This mouldable zone provides long term flexibility for adaption of use.

© Tom Blachford
© Tom Blachford

Increased site permeability through various garden zones and a large garden at the rear of the site. High quality thermal insulation throughout the walls, roofs and floors with under slab insulation and thermally broken timber framed double glazed windows. Where possible we have sourced local trades, materials and fittings. The Pop-Up House is designed to be durable and long lasting. The roof is clad in Surfmist Colorbond which reduces heat build-up in the home and the heat island effect in our cities.

© Tom Blachford
© Tom Blachford

The walls are predominantly white painted weatherboards with accents of silvertop ash cladding. The roof form allows for strategic placement of solar panels for optimum capture. A 5000-litre water tank has been buried in the front yard. All the roof water is captured and reused to flush toilets and garden irrigation. Custom fabricated mechanically operable screens are strategically positioned on the first-floor western façade for controlled screening of the Western Sun whilst allowing for maximum flexibility in managing solar access and views to the nature strip.

© Tom Blachford
© Tom Blachford

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "POP-UP House / FIGR Architecture & Design" 10 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958255/pop-up-house-figr-architecture-and-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.