We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Brix Restaurant & Momentum Living Showroom / StudioDuo Architecture | Interior

The Brix Restaurant & Momentum Living Showroom / StudioDuo Architecture | Interior
© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ

© Đỗ Sỹ© Đỗ Sỹ© Đỗ Sỹ© Đỗ Sỹ+ 22

  • Area Area of this architecture project Area:  2700
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Đỗ Sỹ
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Toto, Adobe, Momentum Living, Nixxin, Trimble Navigation, Vietceramics
  • Lead Architects: Arturo Moreno, Sarah Jacquemond
  • Design Team:Nguyen Da Thao
  • Clients:Momentum Living
  • Architects:StudioDuo Architecture I Interior
  • Landscape Design:StudioDuo Architecture I Interior
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ

Text description provided by the architects. The Brix is a tropical restaurant located in the heart of District 2, the ex-pat neighborhood of Ho Chi Minh City. The highly dense and polluted megalopolis of Ho Chi Minh brought us the desire to create a small lush oasis were to take a break from the concrete jungle.

© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ

The premise of the project was to create an outdoor environment cooled down through passive design. The 120 pax restaurant seats between a water body, the swimming pool, and an extensive tropical garden. The perimeter walls design, allow the air to flow through them creating a cross ventilation current from the cold swimming pool air out to the hot street, thus, cooling down the central space. 

© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ

The organic and curvy shapes of the pergola are designed to create a game of ins and outs between the building and the landscape. Thanks to this approach, multiple corners full of life start to appear throughout the project, allowing the landscape embrace the space and cleansing the air around the restaurant. Locally sourced wood and ceramic bricks were the chosen materials to give shape to the building, in order to create a link with the traditional construction materials of South Vietnam. From the pattern of the brix to the manufacturing of the brix and the local landscape, all materials used are found in Vietnamese vernacular architecture.

© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ

The structural approach and construction methods are taken from the industrialization period of Vietnam, with the intention of linking the more traditional and nostalgic Saigon, with the new and industrious city of today. Momentum Living Showroom is an intervention of an existing French neo-colonial building. The approach was to completely break from the stereotypical existing architecture and contrast with the lush and tropical design of The Brix.

© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ
First Floor Plan
First Floor Plan

The industrial interior design is meant to break with the surroundings and create a clean and minimalistic template for a furniture showroom where the products are the main focus. Large windows were opened to brighten the space up and create a game of shadows between the industrial interior and the landscape surrounding the building. With such a minimal design, we aimed to create a canvas were furniture, light and shadow will fill the space.

© Đỗ Sỹ
© Đỗ Sỹ

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:District 2, Ho Chi Minh City, Vietnam

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Brix Restaurant & Momentum Living Showroom / StudioDuo Architecture | Interior" 06 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958077/the-brix-restaurant-and-momentum-living-showroom-studioduo-architecture-interior> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.