We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Self-abased Chapel / RENGARCH

Self-abased Chapel / RENGARCH

© Bo LvSelf-abased chapel. Image © Xintong ShiEast view of the Tower of Childhood. Image © Bin ZhangGuest room. Image © Xintong Shi+ 22

Beijing, China
  • Architects: RENGARCH
  • Area Area of this architecture project Area:  576
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Xintong Shi, Bo Lv, Bin Zhang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Beijing Caishi Floor Tiles, Beijing Jiayu Building Materials, Beijing Yilong Shengxing New Building Materials Co., Ltd.
  • Design Team:Rengran Zhang, Xintong Shi, Yunlong Gao, Wei Zhang, Wenxin Chen
  • Engineering:Wei Zhang
  • Consultants:Huanjun Cheng and his team
  • Client:Beijing Fengshiguangju Tourism Development Co. Ltd.
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Self-abased chapel. Image © Xintong Shi
Self-abased chapel. Image © Xintong Shi

Text description provided by the architects. Starting in 2018, the RENGARCH designed a residential building in Housuotun Village, surrounded by mountains in Yanqing district of Beijing. The site plan included a chapel, a tower of childhood and an accommodation area. Regarded as different time points, the chapel for adults and the tower of childhood coexist on the same space line, metaphorizing the growth in life and bringing a unique memory to the local village.

Mountain and building. Image © Bo Lv
Mountain and building. Image © Bo Lv

Self-abased Chapel
There is a small hill which commands an overall view of the village, as the chapel inserts into layers of tiles on the rooftop. The chapel, pointed by the arc wall in the center, is actually an architecture inclining to south. With a hole towards south on the top opening a channel, sunlight enters the inner space. Wherever sunshine can reach, so does the rainwater, which slowly slides down along the wall, gathers at the bottom and flows out. The upper and lower openings form a passage for wind. Visitors can contemplate and leave through a low door. The erected wall extends the atmosphere and leads your eyes to the east after a turn. Light, rain, and wind seem to be amplified in a tightly closed space container. The greater sound of rain and wind in the senses, the light and shadow flowing from day to night, make people feel nature, as the article said at the beginning: facing nature, facing yourself.

The chapel and Guanyin Temple on the southern hillside. Image © Xintong Shi
The chapel and Guanyin Temple on the southern hillside. Image © Xintong Shi
section
section

Tower of Childhood
Different from the experience in the chapel, Tower of Childhood is more like the start point of a story. Like a slide, the tower can be experienced up and down. Below the outdoor stair is a sand pit for playing around. Inside the tower, colorfully painted, is a small world where kids can climb willfully.

East view of the Tower of Childhood. Image © Bin Zhang
East view of the Tower of Childhood. Image © Bin Zhang
Inner space of the chapel. Image © Bo Lv
Inner space of the chapel. Image © Bo Lv

Start from the Old Prune Tree
The old prune tree, which grew in the courtyard and carried the whole family’s memory, becomes the initial clue of design. The arc wall around the prune tree horizontally deployed the spatial layout on the ground.

Mountain view. Image © Bin Zhang
Mountain view. Image © Bin Zhang
Mountain view. Image © Bin Zhang
Mountain view. Image © Bin Zhang

Accommodation Area
The accommodation area contains seven rooms. Three chimneys stick out from the roof and shape the gradually rising-up spaces. On the second floor, two rooms on the east share a roof terrace where guests can arrive through a steel stair and complete the dialogue to the mountain.

Guest room. Image © Xintong Shi
Guest room. Image © Xintong Shi
Guest room. Image © Bin Zhang
Guest room. Image © Bin Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No. 88A, District 5, Hosuotun Village, Xiangying Township, Yanqing District, Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Self-abased Chapel / RENGARCH" 11 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958060/self-abased-chapel-rengarch> ISSN 0719-8884
© Xintong Shi

自卑礼堂 / 礽建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.