We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Tskneti / NOA Studio

House in Tskneti / NOA Studio

© Ketevan Kruashvili© Ketevan Kruashvili© Ketevan Kruashvili© Ketevan Kruashvili+ 35

Tiflis, Georgia
  • Architects: NOA Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  550
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ketevan Kruashvili
  • Architects:David Shakhbazov, Mariam Karchkhadze
  • Structural Engineer:David Kevanishvili
  • Construction:Kote Geladze
  • City:Tiflis
  • Country:Georgia
More SpecsLess Specs
© Ketevan Kruashvili
© Ketevan Kruashvili

Text description provided by the architects. This contemporary house, built with a single material - concrete, is one of the first of its kind in this region and sets a precedent for others. Located on the sloped landscape in a highly populated neighborhood of Tbilisi Hills, the house is elevated above the street level, being invisible to the surroundings and open to the views of Caucasus mountains. 

© Ketevan Kruashvili
© Ketevan Kruashvili

The main challenge of this project was to develop a private house on a land plot with a big slope and very densely populated surroundings.  The goal was to protect visually the house from the neighbors and at the same time expose it to the beautiful view of the Caucasus Mountains. The slope is facing North, so another challenge was to bring the sun into the house.

The feeling of calmness and protection that the house delivers to its owners, is one of the greatest achievements of this work. The idea was to build a house in the highest location in order to take profit of the views towards the landscape, and at the same time, due to the density and proximity of the neighbour constructions, make it invisible for everyone.

Roof Plan
Roof Plan

With that in mind, we redraw the section of the plot by creating the levels in the terrain and locating the house in the middle point. The tall supporting wall creates the fence from the lower street, whereas towards the house level it is filled with earth, thus creating the garden above the street level. In this way, we received a one-floor house located on the second-floor level.

© Ketevan Kruashvili
© Ketevan Kruashvili

Using the total length of the land plot and a gallery distribution layout, we were able to fit the requested program. The house is totally open to the landscape and the roof is turned into a continuation of the upper-level garden. In the back of the house, we created three courtyards in order to get the south light and natural ventilation inside the house, as well as an extension for the interior living spaces.

© Ketevan Kruashvili
© Ketevan Kruashvili

Concrete is the one material we used as a structure and the finishing of the house. This material rebounds to the brutalist construction of Soviet Georgia and represents the idea of an open bunker to the contemporary times, giving the house the needed comfort and protection.

© Ketevan Kruashvili
© Ketevan Kruashvili

© Ketevan Kruashvili
© Ketevan Kruashvili

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Tskneti / NOA Studio" 05 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957940/house-in-tskneti-noa-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.