We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Zhengzhou Art Museum and Zhengzhou Archives / TJAD/Zeng Qun Architecture Design Studio

Zhengzhou Art Museum and Zhengzhou Archives / TJAD/Zeng Qun Architecture Design Studio

Overall aerial view. Image © Shengliang SuThe view frame of the cable curtain wall on the east side of the building. Image © Shengliang SuEpidermis and texture details. Image © Shengliang SuArt museum atrium space. Image © Shengliang Su+ 32

  • Project Chief : Qun Zeng, Xiaoqin Wen
  • Architectural Team : Kangquan Chen, Xu Yang, Guoyu Wang, Jiabei Xing, Jiaqiu Sun, Lingyun Yang, Xianzhi Wu, Yu Lei, Yuhan Yang
  • Structural Team : Yue Ji, Jinxin Yu, Yilin Chen, Yibin Zhang
  • Water Supply And Drainage Team : Bolin You, Junjun Geng
  • Hvac Team : Weichang Zhu, Qingqing Zhu
  • Electrical Team : Zhiping Li, Ning Jiang, Qisong Zhang
  • Cost Consultation : Xiaohong Weng, Xiaolin Pang, Lingjun Zhou
  • Project Owner : Zhengzhou Construction Investment Group Co., LTD
  • City : Zhengzhou
  • Country : China
More SpecsLess Specs
The view frame of the cable curtain wall on the east side of the building. Image © Shengliang Su
The view frame of the cable curtain wall on the east side of the building. Image © Shengliang Su

Background. Zhengzhou is a rapidly developing regional center. The conflict between its urbanization process and historical memory provides a dualistic and complex background for this project. Zhengzhou art museum and Zhengzhou Archives are located in a cluster architecture area rising from the wilderness in the west of Zhengzhou. Three buildings including this project, together with the Zhengzhou Museum and Zhengzhou Theater, forms the future ‘Cultural Center’ group of the city. There is no urban atmosphere, no surrounding texture constraints, and huge-scale land using, which seems to provide absolute freedom for design. However, the strong planning axes and the dialogue relations with the surrounding buildings bring challenges to the scale and form of this building.

Overall aerial view. Image © Shengliang Su
Overall aerial view. Image © Shengliang Su
Various public events attracted by the project. Image © Shengliang Su
Various public events attracted by the project. Image © Shengliang Su

Prototype. In the form of architecture, we first proposed to use a large-scale, powerful and complete form to fit the planning structure, forming an equivalent volume and dialogue with the two major buildings around. The design traces back to the regional culture in an abstract way. The origin of the prototype explores the similarities of Chinese primitive aesthetic form from the local art of Shang and Zhou dynasty and the historical buildings in Central Plains, and creates a vague image of ‘resemblance’ between ‘resemblance and un- resemblance, in order to get a glimpse of the charm of the cultural memory, and avoids falling into the literal symbolic representation of a simple correspondence with the concrete form.

View of the art gallery from the direction of Zhengzhou museum. Image © Shengliang Su
View of the art gallery from the direction of Zhengzhou museum. Image © Shengliang Su
Art museum atrium space
Art museum atrium space
Epidermis and texture details. Image © Shengliang Su
Epidermis and texture details. Image © Shengliang Su

Generation. Guided by the archetypes of architecture, the building forms that gradually grow out are clear and crisp, with sharp lines without excessive ornamentation. The right slopes and cuts around the building correspond to the environmental elements of the important buildings or public spaces around. The retracting and placing of the form is related to the city's scenery, showing respect for the spirit of place. The formation process of architecture is a process in which the vague prototype Imagery is gradually solidified in the transformation of the site.

Sectional perspective of the art museum's atrium (right) and the side court of the archives and history library (left)
Sectional perspective of the art museum's atrium (right) and the side court of the archives and history library (left)

In the gray space at the main entrance facing to the southeast, a large twisted surface is designed to guide the public flow from Zhengzhou museum and creates an image of the building entrance with subtle changes from different angles. On the east facade of the building facing the city square, a huge transparent cable-net glass curtain wall is designed to form a huge view frame in the atrium, showing the bustling scene in the city square on the east side. The design is clearly divided into two volumes according to the independent functions of the two pavilions. The two pavilions are connected at the base of the first floor and the roof slab at the top, which is anchored as a whole in form and forms the urban public space in the middle.

The public platform in the center connecting two masses. Image © Shengliang Su
The public platform in the center connecting two masses. Image © Shengliang Su
The public platform in the center connecting two masses. Image © Shengliang Su
The public platform in the center connecting two masses. Image © Shengliang Su

Texture. The facade of the building uses warm grey precast concrete decorative panels as the facade material. The overall color is extracted from regional cultural elements, but it presents a new look through the contemporary treatment. The stripe texture allows the building to maintain a coarse texture in large scale, while simultaneously incorporating details in approachable scale. The facade window adopts the gradual skin texture with parametric deduction, which is intended to take the historical traces carved in the Gongyi Grottoes of Henan Province, adding delicate layers to the architectural form as the inscriptions on bronze objects.

The public platform in the center connecting two masses. Image © Shengliang Su
The public platform in the center connecting two masses. Image © Shengliang Su

Space. To shape the interior space, the project tries to polish the space with an overall strategy of ‘inside’ and ‘outside’ , reflecting and continuing the architectural appearance truthfully from the perspective of construction. The essence of architectural experience lies in the physical perception of users in the tour path, and the introduction of natural lighting elements to provide users with perception and experience changes in space and time.

Art museum atrium space. Image © Shengliang Su
Art museum atrium space. Image © Shengliang Su
Art museum atrium space. Image © Shengliang Su
Art museum atrium space. Image © Shengliang Su

The art museum organizes space through atrium, and combines the external inverted wall corresponding to the external twisted surface shape with the staircase of the plank road image. As visitors ascend the stairs, space becomes more spacious and more open. As time passes, the light and shadow from the top skylight keep shifting, breaking the dull, artificially lit ‘dark box’ atmosphere of traditional ordinary art museums.

Art museum atrium space. Image © Shengliang Su
Art museum atrium space. Image © Shengliang Su
© Shengliang Su
© Shengliang Su

Due to the limitation of the function of the archives, public flow is restricted to a small area on the south side. The design introduces a side court to create a sequence of public spaces with canyon imagery. The floor slabs retreat in layers, combined with the flexible opening of the wall and the light and shadow of the linear skylight on the top, the rhythm of the space atmosphere is formed in such a limiting space.

Side court space in archives. Image © Shengliang Su
Side court space in archives. Image © Shengliang Su
Side court space in archives. Image © Shengliang Su
Side court space in archives. Image © Shengliang Su

Epilogue. The core of thinking in the design process of Zhengzhou art museum and Zhengzhou archives is to break away from the traditional separate presentation and complex patchwork of the cultural memory, environment, and space shaping, and strive to construct an overall strategy to maximize the integration of form and space language, and create a "art exhibit" and "vitality catalyst" belonging to Zhengzhou in a simple and holistic way between the retrospection of history and the foothold on the site.

Epidermis and texture details. Image © Shengliang Su
Epidermis and texture details. Image © Shengliang Su

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zhengzhou, Henan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zhengzhou Art Museum and Zhengzhou Archives / TJAD/Zeng Qun Architecture Design Studio" 03 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957857/zhengzhou-art-museum-and-zhengzhou-archives-tjad-zeng-qun-architecture-design-studio> ISSN 0719-8884
© Shengliang Su

郑州美术馆新馆、档案史志馆 / TJAD/曾群建筑研究室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.