We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Family House With Atrium / SENAA architekti

Family House With Atrium / SENAA architekti

© Alex Shoots Buildings© Alex Shoots Buildings© Alex Shoots Buildings© Alex Shoots Buildings+ 20

  • Architects: SENAA architekti
  • Area Area of this architecture project Area:  233
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Alex Shoots Buildings
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Grohe, Laufen, PREFA, Princ parket, Bazény Urbánek, Dorsis, Jánošík, Němec, Truhlářství Skoupil
More SpecsLess Specs
© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

Text description provided by the architects. The investors bought a relatively small sloping lot with a view of Palava hills. The assignment for the architects was quite simple: “A family house if you are able to fit anything on this lot.” The house is part of a newly-built street on the edge of a small Moravian village. The new development doesn’t take into account the traditional row design of local villages. Houses here are not attached, without any unifying feature; they mutually don’t respect roof ridge or roof pitch. The challenge was to design contemporary living in a village neighborhood consisting primarily of “catalog” houses. The architecture design reflects the morphology of the terrain.

© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

A half-embedded atrium allows comfortable exiting from the ground floor and attic to the garden. The overall solution maximizes the potential of the lot for a house and garden and its connectivity. The garden is a thoughtful extension of inner space – with its own living space, outdoor kitchen/dining room. Unifying the interior and exterior units provides comfortable living with sufficient technical and storage space.

© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

The overall composition of the house is symmetrical. The main house entrance is centrally located. From a vestibule, we enter a spacious hall. The dignity of the space is amplified with a view of the inner atrium. There is a private section of the house on the ground floor - children/guest room facing the street, a bedroom exiting to an atrium, and other parts – bathroom, changing room, sauna, mechanical room. The central feature of the house is a sculptural staircase leading from the hall to the upper living space.

© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings
Plan - First floor
Plan - First floor
© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

The upper floor presents a space opened to the ridge of the roof. The boxed space integrates an office room, library, toilet, pantry, and a fireplace. It also outlines the living room, dining room, and kitchen. There is a direct exit from the dining room and living room to the terrace and garden. The house is complemented with a garden house designed as a wooden pavilion with an outdoor kitchen and storage room for garden equipment. The basement contains a wine cellar.

© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings
Plan - Second floor
Plan - Second floor
© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

The garden, due to its size, becomes an extension of the inner space. The small garden maximizes available space. It includes a swimming pool with a shower, relaxation area, herbal flower beds, and compost, etc. The house is built from bricks, without a basement; the construction is based on concrete strips. Weight-bearing walls are sealed with ceramic blocks 500 mm thick.

© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

The ceilings are made from monolithic reinforced concrete. The roof is a combined system of wooden rafters placed between binders made of steel frames. The upper roof is made of folded metal sheets. The flat roof is designed with an extensive green area. The house is plastered; the ground floor is toned to dark gray with a coarse structure and distinctive texture. The upper floor is lighter-colored natural plaster. A carport, workshop room, and garden house are made from wooden frames. A filling is made from wooden boards and slats; part of the roof is made from glass for illumination. The windows leading to the garden are shaded with external textile screens and sunshades.

© Alex Shoots Buildings
© Alex Shoots Buildings

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Family House With Atrium / SENAA architekti" 02 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957730/family-house-with-atrium-senaa-architekti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.