We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Courtyard house M.A. / Studio AFS

Courtyard house M.A. / Studio AFS

© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato+ 31

Doutor Tancredo de Almeida Neves, Brazil
  • Architects: Studio AFS
  • Area Area of this architecture project Area:  404
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Colorado Temperados Forros e Divisórias, Estrutubo Estruturas Metálicas Ltda., Irriga Dantas Comercial Ltda., MM Gesso Ltda., Manini Marmoraria, Trovatti e Trovatti, Vest Móveis Industria Comércio Ltda. ME.
  • Lead Architects: Adriano Ferraz Scatolin / Willian Teixeira Sormani
  • Project Team:Camila Magno de Mattos
  • Construction:Augusto Cyrino Nogueira
  • City:Doutor Tancredo de Almeida Neves
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato

Text description provided by the architects. An area of ​​triangular and irregular shape, a tree and an enormous desire to be more integrated, to be more responsible with the environment where we live, to build with more cleanliness. There was already another project for the same lot, with the same wishes, but another interpretation. The new project should be faithful to the smooth slope of the lot and enhance the view of the reforested area in front of the house and share with Red Angico the status of main attraction on the land.

© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato

The program of the house accommodates on four intermediate levels, with a difference of half a ceiling between them, where the ground floor, which includes the common areas and leisure, is suspended from the floor, leaving the land practically intact with its unevenness. The garage and service area are located on the lowest level to the right of the lot. Right above and to the left are the social and leisure areas, where the intermediate floor is accessed with accommodation for views and an office. Further up, on the last level, is the master suite and the terrace at the height of Angico's canopy and from where it is possible to see the forest at the height of the trees.

© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato

The choice for a mixed construction system, between metallic system and glass, together with reinforced concrete and ceramic brick masonry, we managed to rationalize the construction site, equalize costs at the same time that we were able to make a lighter and glazed architecture with large free spans in social areas. The structure of metal beams and pillars was used in areas where the need for large spans was essential. However, where compartmentalization would be inevitable, as in the bedroom and bathroom area, the choice for the masonry system and conventional reinforced concrete structure was the most rational solution.

© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato

Free areas and trees can be seen from virtually every room in the house. Integration with the external area is always desirable in places where this is possible. And in this case, not only was it possible, it was practically an imposition of future residents. For this, in the social and intimate areas facing the forest, the glass closings are almost its totality.

© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
Section
Section
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato

The veranda with the brazilian ipe wood deck transitions with the outside and the pool, which has a spa-hydromassage on a higher level almost like access to the pool, and allows a privileged view of the forest ahead. Finally, a landscaped plaza and bench was installed in the shade of Angico, from where you can see the entire house, pool and leisure area.

© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato
© Estúdio São Paulo - Guilherme Marcato

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Courtyard house M.A. / Studio AFS" [Casa Pátio M.A. / Studio AFS] 03 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957657/courtyard-house-ma-studio-afs> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.