We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rehabilitation of Two Dwellings in El Cabanyal / Lola Bataller + Noelia Falcón

Rehabilitation of Two Dwellings in El Cabanyal / Lola Bataller + Noelia Falcón

© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba© Milena Villalba+ 25

  • Clients : Ayuntamiento de Valencia
  • City : Valencia
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Text description provided by the architects. When we first visited these houses, designed by architect Javier Goerlich in 1922, we found that previous renovations, including the bathrooms and kitchens, occupied what was formerly patio space. This pattern, a common occurrence in many houses in the El Cabanyal neighborhood, reduces the spatial quality and lighting of the interiors, especially on the ground floor. Moreover, some aspects of the traditional layouts of the time, in particular small, windowless bedrooms are outdated and do not meet current tastes and needs.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section
Section
© Milena Villalba
© Milena Villalba

To address these issues, the renovation opens up a generous L-shaped patio, bathing the ground floor in generous natural light, with new windows facing multiple directions. We also restored the original cement tile floor, the exquisite wooden carpentry, the wall and floor tiles, the stained glass windows, and other decorative details -- including unexpected surprises such as fresco paintings in the plaster of the vaulted ceilings that we discovered in the course of the work. The now-restored works of carpentry, excellent examples of modernist craftsmanship, have been relocated in other rooms, giving them a new life and significance.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Plan
Plan
© Milena Villalba
© Milena Villalba

The layout has been completely reconfigured: with the aim of respecting Goerlich's original structure, the renovation improves ventilation, use of space, and lighting, establishing improved connectivity between the rooms. With these updates, the homes meet current norms and expectations.  The scale and height are generous, not an easy or common feat in living spaces today. New woodwork has been adapted to this grand scale, built to match the 3-meter height of the interiors. The larger rooms are appropriate for these dimensions. In addition, the unconventional ad-hoc kitchen design incorporates custom brick and plaster furniture, with waxed concrete, restored hand-painted tiles to form a stripe of color high on the walls, as well as the placement of the cabinets. This kitchen is reminiscent of the simple ones found in traditional Valencian farmhouses, which are called 'Alquerias'. 

© Milena Villalba
© Milena Villalba

Ultimately, this project is about updating homes, in some cases transforming them completely, while maintaining the character and spirit of the original design.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Valencia, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rehabilitation of Two Dwellings in El Cabanyal / Lola Bataller + Noelia Falcón" [Rehabilitación de dos viviendas en el Cabanyal / Lola Bataller + Noelia Falcón] 14 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957648/rehabilitation-of-two-dwellings-in-el-cabanyal-lola-bataller-plus-noelia-falcon> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.