We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Vanadzor Technological Center / ARCHcoop Architectural Studio

Vanadzor Technological Center / ARCHcoop Architectural Studio

© Sona Manukyan, Ani Avagyan© Sona Manukyan, Ani Avagyan© Sona Manukyan, Ani Avagyan© Sona Manukyan, Ani Avagyan+ 24

More SpecsLess Specs
© Sona Manukyan, Ani Avagyan
© Sona Manukyan, Ani Avagyan

Text description provided by the architects. The building,badly-damaged during 1988 earthquake,has been restored,reinforced,equipped with modern technologies and renovated with new materials.Currently,the building functions as a Startup incubator.The restored building,which used to be the Polytechnic Institute,is located in Vanadazor,the third largest city of Armenia.The goal of the project was to make a building that will create an environment to boost the developmenq of science and the promotion of innovation.The building,like most of thos built during the Soviet era,had no earthquake resistance,no thermal insulation and no engineering systems,It was a standart precast frame-panel building.

© Sona Manukyan, Ani Avagyan
© Sona Manukyan, Ani Avagyan

The mail goal was to reinforce the structure of the building,which was fulfilled by means of concrete belt and diaphragms to ensure the rigidity of the structure.Ther are communication wells attached to the staircases on both sides of the main entrance to the building,which is located in the back of the glazed patio.Engineering systems are placed on the roof above the hall.The main idea of project was to minimize interference with the architecture of the existing campus and create a harmonious environment.Thermal insulation of the building has been accomplished by expanded perlite tiles.The constructive scheme of the building has been supplemented with diaphragms,which provide sufficient rigidity.

© Sona Manukyan, Ani Avagyan
© Sona Manukyan, Ani Avagyan
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor

Concrete belts stretched on the elevation have ensured the connection of the framework to the concrete panels. Engineering system maintenance is uncomplicated due to their accessibility. There are bridges and aisles are designed for the maintenance of the glazed patio and the skylight roof. In the right exploitable part of the roof, there is a raised floor, tiled with basalt slab with wastewater removal system arranged underneath.The construction cost did not exceed the estimate,thanks to the use of local building materials and the right engineering solutions.

© Sona Manukyan, Ani Avagyan
© Sona Manukyan, Ani Avagyan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:12 Shinararneri str, Վանաձոր 2019, Armenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vanadzor Technological Center / ARCHcoop Architectural Studio" 27 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957362/vanadzor-technological-center-archoop-architectural-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.