We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

H77 / The Diamond House / 314 Architecture Studio

H77 / The Diamond House / 314 Architecture Studio

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis+ 15

Voula, Greece
  • Design Team:Pavlos Chatziangelidis, Giota Chala, Olga Markou, Athina Argyropoulou, Valia Gatsiou, Carlos Celles, Evita Lazou, Mara Kissa, Dominique Katramadopoulou, Anna Scrapa, Michail Kikkas
  • Structural Analysis:Foteini Karagianni
  • City:Voula
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Text description provided by the architects. Sitting at the foot of the Hymettus mountain, the H77 house is a private four storey residential building in Voula, a southern suburb of Athens, Greece. Thanks to its strategic position towards the sea and upper lands, this 300 sq.m. house is designed as an extroverted residence with adaptable features. The design is a result of strict plot specifications, as well as the studio’s admiration of the traditional Japanese origami craft. Hence, the folding surfaces and sharp edges of the final volume interact with the surrounding rocky terrain and natural vegetation.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Although contrasting at first sight, the diamond origami shape and the environment complement each other without overpowering one another. More specifically, while in some occasions the rocky terrain is flattened and used as a terrace, in others it effortlessly becomes part of the building as a structural feature. The roof is one of the most important elements of the composition. Its prismatic shape allows unconventional geometries to emerge in the interior. In addition, the symmetry creates the impression of a U-turn at the softer end, thus inviting the residents to walk around and explore it from different angles.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Program wise, the top floor located inside the prismatic roof contains the master suite, the middle levels include living rooms and the secondary bedrooms, and the lowest floor includes secondary use rooms and a private parking area. The entrance lies at the first floor. The landscape, as mentioned before, is preserved to a great degree, so that the indigenous to Hymettus limestone is visible. Stairs are placed around the house to make sure all areas and levels are accessible and connected. Also, an exterior triangle-shaped pool is placed at the back terrace for more privacy. Lastly, plants that can withstand the local climate are planted to reinforce the natural vegetation.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Due to the location, the studio had to make sure that when roaming around the house, the residents would always enjoy the view of the Saronic Gulf and the Hymettus mountain. For that reason, the folded surfaces are completed with wide glass panels all around the composition. However, to protect H­77 from sun exposure, these large windows are protected by an innovative system of movable aluminum curtains that enhance the bioclimatic quality of the house. These curtains are programmed through an electrical system to optimize natural lighting and ventilation during the day, depending on the hour and season.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "H77 / The Diamond House / 314 Architecture Studio" 19 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957156/h77-the-diamond-house-314-architecture-studio> ISSN 0719-8884
© Panagiotis Voumvakis

山脚下的钻石之家 / 314 Architecture Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.