Seabright Residence / Peter Braithwaite Studio

Seabright Residence / Peter Braithwaite Studio

© Julian Parkinson© Julian Parkinson© Julian Parkinson© Julian Parkinson+ 20

Seabright, Canada
  • Area Area of this architecture project Area:  1000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Julian Parkinson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Maibec, Martin Portes et Fenêtres, Nudura
  • Lead Architects:Peter Braithwaite
  • Structural Engineering:Andrea Doncaster Engineering
  • City:Seabright
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson
Plan / Elevations
Plan / Elevations
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Text description provided by the architects. Located in the small coastal community of Seabright, Nova Scotia, this private residence, designed and built by Peter Braithwaite Studio, overlooks a picturesque lake and babbling brook. The panoramic living area provides a unique experience of the prospect of nature and refuge from the harsh Nova Scotian climate. The form articulates areas of privacy through the use of locally sourced Nova Scotian rough sawn hemlock.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

The vaulted living and kitchen areas nest between the two vertically clad bedrooms. The horizontal and vertical cladding articulates this relationship on the exterior of the building. Building upon Nova Scotia’s rich wood building culture, the modest 1000 sq. ft size of the house allows for the structure and roof to be built entirely of wood.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Planning the interior of the Seabright Residence was an exercise of efficiency and using light and sightlines to expand the space. The great room opens to the East with a window wall that faces the lake, flooding the dining and living areas with light in the morning. Strategic West-facing clerestory windows wash the vaulted ceiling in the afternoon, providing additional lighting for the kitchen and washroom.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

A central hallway runs the full length of the house to maximize the efficiency of space and movement, like a spine that organizes the building’s interior. Lastly, the minimalistic finish strategy creates a bright and neutral gallery-like atmosphere that directs focus and frames exterior views. The end result is an efficient and compact space that is outwardly focused on nature.

© Julian Parkinson
© Julian Parkinson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Seabright Residence / Peter Braithwaite Studio" 22 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957151/seabright-residence-peter-braithwaite-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.