We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Apartment Building Red Ruby / Bureau Fraai

Apartment Building Red Ruby / Bureau Fraai

© Studio de Nooyer© Studio de Nooyer© Studio de Nooyer© Studio de Nooyer+ 15

More SpecsLess Specs
© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer

Text description provided by the architects. Bureau Fraai was appointed by Stadgenoot Development to design a residential building with 21 middle-income rental apartments on the island that for the last four centuries had been known as an industrial area. After it started four centuries ago as the home of the shipyards of the Dutch East India Company, it remained an industrial area for the major part of the 19th and 20th century when among others heavy machinery and locomotives were produced in the still existing iconic Van Gendthallen. As the city centre of Amsterdam is densifying, Island Oostenburg is now transformed into a lively high-density, and mixed-use neighbourhood.

© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer
Plans
Plans
© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer

For the design of the red unicoloured building Red Ruby, Bureau Fraai took inspiration from the existing Van Gendthallen, which are characterized by red-brown masonry and gable roofs. For that reason, much attention has been paid to Red Ruby's masonry with a focus on a balanced composition of masonry patterns, directions, and staggered depths. The combination of the red grouted brickwork, the red window frames, fences, and cladding has resulted in rich and refined unicoloured facades. This, combined with the archetypal gable roof, thus fits seamlessly into the brief of the urban designers of the area, in which solid buildings ‘out of one piece’ with strong diverse identities, were requested.

© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer

The residential building consists of six floors with a total of 21 medium-sized apartments. The 20 apartments on the upper floors have an open layout with large balconies and large windows, which makes the apartments feel very spacious and flexible. The four apartments on the top floor, which are located right under the gable roof, have an extra floor height, which makes it possible to introduce a mezzanine floor.

© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer
Diagram 02
Diagram 02
© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer

On the ground floor, the spacious entrance hall is designed as an internal alley that connects the street with the collective courtyard and bicycle parking. More than just an entrance hall, it is the perfect place to bump into your neighbours and have a chat. The bicycle parking is deliberately not hidden in a basement but rather designed as an integral part of the entrance with a prominent position on the street side and high-quality finishing and lighting.

© Studio de Nooyer
© Studio de Nooyer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Building Red Ruby / Bureau Fraai" 01 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957093/apartment-building-red-ruby-bureau-fraai> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.