We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Gonçalo Cristovão’s Apartment / Merooficina

Gonçalo Cristovão’s Apartment / Merooficina

© José Campos© José Campos© José Campos© José Campos+ 22

  • Architects: Merooficina
  • Area Area of this architecture project Area:  205
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
More SpecsLess Specs
© José Campos
© José Campos

Text description provided by the architects. Gonçalo Cristovão’s apartment is located on the 15o floor of a 1960’s housing building, in Porto downtown. An unusual and privileged localization that provides a panoramic view of the city. Traveling through each room is possible to see Ribeira area and spot Foz.

© José Campos
© José Campos

The apartment integrates a building designed by the architect Marques de Aguiar, as part of a plan that included the construction of a bunch of buildings and the renovation of the road Gonçalo Cristovão, which marks an era of urban planning with some vehicular positivism and the attempt of some occupational modernity, with the construction of high towers and blocks with several housing units.

© José Campos
© José Campos
Plan
Plan
© José Campos
© José Campos

For the last years this habitation was used as offices, which decisively has transformed some of the traces of its initial construction. However, although marked by this circumstance, some unusual characteristics of the construction of the time, as their constructive details, the pavements and some other elements.

© José Campos
© José Campos

The proposed rehabilitation for the apartment intended to be neutral and silent, responding to its original use and seeking to rescue the most striking elements of its construction, which were hidden by the previous intrusive presence. The carpentry of the doors, the parquet floor, and some other characteristic elements, such as the old glass hood appeared again and marked this new intervention.

© José Campos
© José Campos

The most definitive intervenção was in the wetlands, which were decisively altered, where, through the introduction of new metrics and new colours, we emphasized the original morphology and organization, and adapted these zones to the new current needs.

© José Campos
© José Campos

While the most visible and, eventually, most provisional intervention, was the introduction of light metal structures, next to the facades that try to integrate some infrastructures installed by the previous occupation and provide the habitable spaces with some furniture, directing the attention to the landscape and hiding scenic and fleeting city.

© José Campos
© José Campos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rua de Gonçalo Cristóvão, 4000 Porto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gonçalo Cristovão’s Apartment / Merooficina" [Apartamento de Gonçalo Cristovão / Merooficina] 17 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957058/goncalo-cristovaos-apartment-merooficina> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.