We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Poljana Square / Atelier Minerva + Faculty of Architecture, University of Zagreb + Institute of Architecture

Poljana Square / Atelier Minerva + Faculty of Architecture, University of Zagreb + Institute of Architecture

© Ervin Husedžinović© Marko Mihaljević© Marko Mihaljević© Marko Mihaljević+ 32

Šibenik, Croatia
  • Collaborators:Nedjeljka Bobanović, Ivana Curić, Bernarda Lukač, Lucija Megla
  • Grafic Design Air Mail Twins:Stanislav Habjan; Petikat
  • Landscape Architect:Ksenija Diminić
  • Lighting Designers:Telektra
  • Structure Engineers:Kap4
  • Contractor:Lavčević
  • Project Manager:Adria građevinski projekti
  • Mep Consultants:Grid d.o.o., Inspekting d.o.o., Šprem-projekt d.o.o.
  • Hvac Consultants:Termoprojekting d.o.o., Apin projekt d.o.o.
  • City:Šibenik
  • Country:Croatia
More SpecsLess Specs
© Ervin Husedžinović
© Ervin Husedžinović

Text description provided by the architects. The new Šibenik main square with archaeological park and a garage / logistics centre underneath is designed as an integrated urban, social and infrastractural field setting an open dialogue between the medieval, modern and contemporary city, creating a vast community of astonishing potential that holds the sky aloft.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

Poljanawas originally a flat summit of a rocky promontory right in front of the Medieval city gate. Its specific spatial configuration is the consequence of subsequent levelling campaigns over the centuries, with the definitive outline taking shape in late 1800s.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

In the contemporary city structure, Poljana square is an unframed dynamic space, intersected with different routs and grids,  a central connecting mechanism for the city’s public places.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The site programme integrates archaeological park with the social zone and infrastructural logistic centre underneath. Spatial folds form places of social gathering: open tribunes and stages, bridge, canopy and fountain. Urban lines create tensions and dynamics in the platform while stone networks with infastructural boxes enable flexible organisation of the field.

Plan - Basement plan
Plan - Basement plan

The Poljana square is designed as a continuous three-dimensional urban platform (field) without any obtrusive solid volumes, which accommodates various social events and mediates between historical and modern urban artefacts. The proposed strategy is open-type, establishing a dialogue in the indefinite field of the modern city and, while preserving the existing identity, directs future use towards new scenarios in a discrete transformation.

© Ervin Husedžinović
© Ervin Husedžinović

The surface of the square superimposes two networks, a classic grid /towards the theatre/ and a flexible square field of points /directed by the logic of the library building and historical ramparts/ with spatial accents in corners which introduce the surrounding features into the space of the Poljana. The surface is activated by movement directions recognized in everyday life and history – and in meeting places along them. In network intersecting areas, spatial folds form extended, raised surfaces on the roofs of the pavilions. The canopy, a floating dynamic artefact, provides a link and defines the spatial boundary of the square, thus creating a dialogue and continuity of forms in the new age.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The design consists of an underground and an above-ground part integrated by a modern interpretation in traditional Mediterranean and industrial materials. The underground structure has facility designation /garage and logistics centre/, with reinforced concrete construction and industrial floors. The above-ground section is a modern urban deck paved with Mediterranean white stone, with steel fences and constructions /bridge, canopy, folds…/. The structure of the canopy, pre-manufactured in the Split shipyard, was designed to run an active formal dialogue with the modernist library buildings.

© Ervin Husedžinović
© Ervin Husedžinović

The flexibly organized infrastructural field visible in the square area, composed of connection points /urban box elements/ for the reception of urban fixtures, allows for easy creation of various event scenarios and artistic performances.

Sections 02
Sections 02

The underground logistics centre includes a mobility management centre, charging stations for electric vehicles and revitalizing old town and island supply area. The space is an integral part of the overall EU project Integrated Mobility in the City of Šibenik.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Šibenik, Croatia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Poljana Square / Atelier Minerva + Faculty of Architecture, University of Zagreb + Institute of Architecture" 23 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956994/poljana-square-atelier-minerva-plus-faculty-of-architecture-university-of-zagreb-plus-institute-of-architecture> ISSN 0719-8884
© Ervin Husedžinović

克罗地亚广场 Poljana / Atelier Minerva + Faculty of Architecture, University of Zagreb + Institute of Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.