We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Spatial Design Installation / Studio 10

Spatial Design Installation / Studio 10

“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao ZhangQuantum superposition. Image © Chao Zhang+ 38

  • Lighting Consutlant:HDA
  • Design Team:Chunhui Mo, Yudi Liu, Zixia Huang, Zhenjie Chen (Intern), Feifei Chen (Project Assistant), Jiaxiao Bao(Project Assistant)
  • Curators:Yani Cheng, Guochuan Feng
  • Graphic Design Consultant:SURE Design
  • Client:Atlantic Resettlement Industry (Shenzhen) Co.
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang

Text description provided by the architects. The spatial design of Sections “Qianhai Superposition”& “Back to Future” of the 2020 Qianhai Future Urbanism/Architecture Exhibition (Subvenue of the 8th Shenzhen-Hong Kong Bi-City Biennale of Urbanism and Architecture) focuses on the interactive relationships between individual objects and the system - It is essentially projections of the complex relationship between individual building and the urban system, as well as individual people and the society, as demonstrated in both chapters.

“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang

QIANHAI SUPERPOSITION
Quantum superposition implies uncertainties and “other” possibilities, which reminds us all the time the question: How should reality be defined? Is the current world we are familiar with the true and only objective reality?

The spatial design of the QIANHAI SUPERPOSITION resonate with the theme by superimposing layers of both virtual and physical “systems” in the space. By adopting a virtual basic grid system derived from the typical office floors commonly seen in Qianhai, as well as overlayering it with a matrix system of showcase walls and plinth, a highly regular and even a bit relentless system has been generated. Random alien objects pops up in the space has broken the relentlessness and homogeneity of the systems, which then becomes the designated areas for the six individual architectural design companies.

“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang

The silver aluminum-foil-finished insulation board is convenient for quick construction and installation of exhibits, and its slightly reflective surface also creates a "surreal" mood.

“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang

BACK TO FUTURE
Documenta of Archigram
The Chapter is a Documenta of Archigram, demonstrating the visions of and probe into the future back in the 60s and 70s in the 20th century from the perspectives of city, individual, family and parts by the avant-garde architectural group formed in the 1960s.

“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang

We have applied a most basic, regular system, the metal grid panels, to form a series of walls and tables for showcasing. Colored balloons of varied sizes are superimposed into the rigorous grid system, sometimes inside it, tangent to it, and other times scattered outside of it. It is a metaphor for the relationship between a utopian urban system and dystopian buildings, as well as an epitome of the interactions between a social system and the individuals living in it.

“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang
“Back to future” Documenta of Archigram. Image © Chao Zhang

Cloud 10 | The Shed on the Lawn
Floating loftily above a piece of lush lawn by the Qianhai Bay, Cloud 10 has taken Buckminster Fuller's “Cloud Nine” from 1960s as a point of departure and further explores how lightweight pneumatic structure, with minimal material and component, could be applied to create the maximum shaded area possible, freeing up the ground space while integrating with the natural and urban contexts.

Quantum superposition. Image © Chao Zhang
Quantum superposition. Image © Chao Zhang
Quantum superposition. Image © Chao Zhang
Quantum superposition. Image © Chao Zhang
Quantum superposition. Image © Chao Zhang
Quantum superposition. Image © Chao Zhang

The free-form geometry of the inflatable canopy has been shaped by the lines of views and trees on site; its silvery-tone curved surface faintly reflects the surrounding environment and activities. For this transient moment, the lightweight structure anchors the clouds to the ground, which forms a multi-purpose space for celebrations, performances, activities and leisure underneath.

Quantum superposition. Image © Chao Zhang
Quantum superposition. Image © Chao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kerry Center, Qianhai, Shenzhen, Guangdong Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Spatial Design Installation / Studio 10" 14 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956617/spatial-design-of-qianhai-superposition-and-back-to-future-at-the-2020-qianhai-future-urbanism-architecture-exhibition-studio-10> ISSN 0719-8884
“Back to future” Cloud 10-The shed on the Lawn. Image © Chao Zhang

2020深圳前海未来城市建筑展“前海叠加态”、“回到未来”版块空间设计'系统与个体' / Studio 10

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.