We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Murocrossfit Gym / Merooficina

Murocrossfit Gym / Merooficina

© José Campos© José Campos© José Campos© José Campos+ 22

Guimarães, Portugal
  • Architects: Merooficina
  • Area Area of this architecture project Area:  6458 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  José Campos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: merooficina, merooficina
More SpecsLess Specs
© José Campos
© José Campos

Text description provided by the architects. Nowadays, the complexity and the speed of our daily life, with increasing working hours and shrinkage of free time, have taken the spaces of collective exercise to a new level of protagonism. In this spaces, one can figure the actual blurred definitions of leisure and idleness.

© José Campos
© José Campos
Planta
Planta
© José Campos
© José Campos

With the increasingly sedentary lifestyle, a series of common movements like jumping, running or squatting disappeared from everyday life. Crossfit seeks a pragmatic recreation of these old habits and a greater efficiency between time spent working out and fitness level. During the workout, there is always a balance   between moments of great physical intensity and moments of resting and relaxing.

© José Campos
© José Campos

Muro crossfit, the gym that occupied this vacant clothing factory situated in the historical centre of Guimarães, demanded an intervention influenced by the dichotomy between a desire, necessarily functional and rational of preparing a space to workout and the intention of providing moments of leisure and idleness for those who visit the place on a regular basis.

© José Campos
© José Campos

In this project, with limited resources, the need to keep the existing locker room spaces and comply with the mandatory fireproof area near the entrance, dictated the built areas, while the remaining vacant space between the volumes became two workout arenas.

© José Campos
© José Campos

© José Campos
© José Campos

The new materiality was defined according to the existent resources and the new demanded needs: on the walls, the white tiles were complemented with new dark ones; and the to the existent concrete structure, sometimes uncovered, were added new colorful layers, which, along with the new metal structures, the plywood and the polycarbonate, aimed to create new needed barriers, and define comfortable places to eat, drink, cook, sit, dress and bath.

© José Campos
© José Campos

Transforming these vacant factories of Bairro de Couros, Guimarães gyms and other services, may be important to densify and introduce diversity to the interior of the plots, where the factories leaved a ruined hollow on the urban tissue.

© José Campos
© José Campos

In this sense, the intent of the project was to design a flexible and continuous space, where the new and old materials coexist, enabling a huge range of physical activities in an environment that aims to be both frenetic and comfortable.

© José Campos
© José Campos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:R. de Couros, 4810-225 Guimarães, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Murocrossfit Gym / Merooficina" [Murocrossfit / Merooficina] 04 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956403/murocrossfit-gym-merooficina> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.