We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Seaforth Family Home / Georgina Wilson Architect

Seaforth Family Home / Georgina Wilson Architect

© Murray Fredericks© Murray Fredericks© Murray Fredericks© Murray Fredericks+ 47

Seaforth, Australia
More SpecsLess Specs
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Text description provided by the architects. Owners Damien and Belinda Wilde wanted to create a relaxed oasis where they could both entertain and escape, but with three school-aged sons practicality was also a priority. The architect's solution was to create a series of terraces and rooms that can be used for socialising or retreat. This resort-like configuration means teenagers can throw a pool party while Mum reads a book and Dad has a beer with a friend, all within their own spaces. "We never feel like we're living on top of each other," says Belinda.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Significant changes to the home; A small series of rooms set back from the view was transformed into an open-plan kitchen, living and dining area that makes the most of the harbour aspect and is flooded with natural light.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

The original entrance was awkward, messy and featured a series of nonsensical ramps; this was streamlined to create a clear path for visitors. A new storey was added comprising a master bedroom, study and bathroom. A frameless glass pool fence replaced an old-fashioned one that blocked the harbour view.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Thoughtful details; The architect designed a custom banquette beneath a picture-frame window in the open-plan dining room so the family can enjoy meals with a view year-round, no matter the weather. An entrance vestibule with elegant storage cabinets hides the clutter of shoes and bags. A frameless corner window in the bedroom gives an uninterrupted vista across the water from the upper level.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks
Section
Section
© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

White baton fencing around the perimeter is used as a design feature to tie separate elements of the build together. Recycled timber was used in the internal ceiling and outdoor pergola - the natural wood grounds the white colour scheme and adds texture.

© Murray Fredericks
© Murray Fredericks

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Seaforth Family Home / Georgina Wilson Architect" 06 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956314/seaforth-family-home-georgina-wilson-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.