RCR House / Visioarq Arquitectos

RCR House / Visioarq Arquitectos

RCR House / Visioarq Arquitectos - Exterior PhotographyRCR House / Visioarq Arquitectos - Exterior Photography, FacadeRCR House / Visioarq Arquitectos - Exterior PhotographyRCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography, Dining roomRCR House / Visioarq Arquitectos - More Images+ 43

Anadia, Portugal
More SpecsLess Specs
RCR House / Visioarq Arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Light, intimacy, balance and contemplation of the outdoor spaces are some of Casa RCR’s striking features - a haven located in a residential area of Anadia, in central Portugal. This exercise in balance and volume distribution designed spaces to be fully experienced, some of them more private and intimate and others in affinity with the outside, all while maintaining the intimate and refuge-like character in relationship with its surroundings. In addition to creating a particular spatial dynamic, the coordination of two overlapping and perpendicular spaces also created different visual relationships between empty and full spaces, between light and dark caused by the play of shadows, between private and semi-private areas and the view of the surrounding Serra do Caramulo in the background.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG
RCR House / Visioarq Arquitectos - Image 36 of 48
Plan - Ground floor
RCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography, Dining room
© Fernando Guerra | FG+SG

The functional programme is distributed over two floors: garden, barbecue area, living and dining room with a strong connection to the outside, sanitary facilities, kitchen, three bedrooms, office and garage.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography, Living Room
© Fernando Guerra | FG+SG

The circulation area features a linear staircase under a skylight next to the office, which illuminates both the interior of the house on the upper floor as well as the office/library, favoured by a double-height ceiling and a visual relationship with the outside garden.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

The spaces are developed to create constant and distinct relationships between interior and exterior, with light entering where they merge. The bedrooms on the first floor overlook the landscape featuring Serra do Caramulo, in a structure that projects to the front of the lower floor boundary. Natural light is a constant presence, as seen in the bedrooms, with slatted side openings and metal shutters that filter the light without eliminating the view of the surrounding landscape from the inside.

A balanced volume frames the house’s main entrance on one side, and on the other, the structure rests on a concrete slab that covers the living room and the outdoor dining and barbecue area.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography, Bedroom
© Fernando Guerra | FG+SG

In standing with Casa RCR’s imposing scale, the house's main entrance is served by a large door.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Interior Photography, Door
© Fernando Guerra | FG+SG

Walls lined with lacquered aluminium slats on the ground floor and in the structure containing the office as well as large sheets of black lacquered matt glass in the upper structure of the bedrooms both create a great colour contrast, reinforce the horizontal shapes and reduce the apparent volumetric weight. At the back of the house, the living room sprawls over a single ground floor covered by an exposed concrete slab and wood beam stereotomy resulting from the pairing of pine formwork, which seeks to introduce a nod to nature in a purely contemporary material, thus creating a poetic relationship with the outdoor gardens, occasionally split by wooden slat pathways and pine bark.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

This work fosters deeply connected relationships: between interior/exterior, between user/surrounding space and also between surrounding space/created volume - an exercise in contemporary rigour where nature and poetry take centre-stage.

RCR House / Visioarq Arquitectos - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RCR House / Visioarq Arquitectos" [Casa RCR / Visioarq Arquitectos] 04 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956223/rcr-house-visioarq-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.