Kleines House / Lukas Lenherr Architektur

Kleines House / Lukas Lenherr Architektur

Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Exterior Photography, WindowsKleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, BeamKleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, Windows, FacadeKleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, Kitchen, Windows, Countertop, Beam+ 21

Jonschwil, Switzerland
More SpecsLess Specs
Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Exterior Photography, Door, Facade, Windows
Courtesy of Lukas Lenherr Architektur

Text description provided by the architects. In the middle of Jonschwil in Alttoggenburg, Switzerland, a typical old storage house was constructively secured. Three superimposed rooms with sanitary cells were installed one above the other, opening up a spiraling and vertically upward living space through all three floors. On the square floor plan of 6x6 meters emerges now a "small house" with not quite 99 square meters of living space. The openings in the interior connect the rooms, large windows create connections to the nearby surroundings and perspectives emerge. The spatial circumstances remind of Japanese room constellations. The house has no corridors but consists of a sequence of rooms. They can be experienced in different sequences and as well by sitting on horizontal nets.

Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, Windows, Beam
Courtesy of Lukas Lenherr Architektur
Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Image 19 of 21
Plan
Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, Windows, Beam
Courtesy of Lukas Lenherr Architektur

All materials are clearly reduced and natural. The contrasts and cracks of the materials meet each other without lamination. Often, the materials are unconventionally used and the traces of work are part of the atmosphere. The house has no cellar because of the groundwater and the technical equipment is tiny that it can be found in a closet in the washroom. Small also means a little volume to heat. Thick insulation of wood fibre and sheep's wool protects the house. The wood stove in the middle floor can get suppored by the floor heating. The weather will reflect over the years on the wooden façade.

Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, Kitchen, Windows, Countertop, Beam
Courtesy of Lukas Lenherr Architektur

The squared timbers from local larch and the simple wooden windows from pine will react differently depending on the localisation of the facade and to the surrounding. The later emerging screw pattern counteracts the aging. According to the preservation of the townscape image, the restrained building refers to the historical context and it shapes the place sustainably. Reflections of Sustainability The building materials are untreated, open screwed, and mostly uncut. They are removable and reusable. The house can be seen as a store of building materials. The kitchen also works according to this principle of reuse. A wooden frame in which the devices are placed and come from the component exchange trade.

Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography
Courtesy of Lukas Lenherr Architektur

The idea of reuse also in detail. The small footprint offers enough space for a family with two children. The vertical living space connects all rooms and living in the smallest space becomes an event that promotes connections. Retreats are always possible and therefore more conscious to experience. The small footprint will also be followed by low construction costs. In addition, there is low energy consumption, which entails small additional costs. The fact that the environment is small is more of a coincidence. In any case, it is easier to maintain and offers space for a vegetable garden that is available at the expense of the parking lot. Reduction, renunciation, and sufficiency are important representatives of sustainability for us - and as is well known, less is more.

Kleines House / Lukas Lenherr Architektur - Interior Photography, Windows, Facade
Courtesy of Lukas Lenherr Architektur

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kleines House / Lukas Lenherr Architektur" 02 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956138/kleines-house-lukas-lenherr-architektur> ISSN 0719-8884

Courtesy of Lukas Lenherr Architektur

瑞士克莱恩斯小屋 / Lukas Lenherr Architektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.