Tam Đảo Villa / Tropical Space

Tam Đảo Villa / Tropical Space

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Windows, Facade, CourtyardTam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, Windows, Facade, CourtyardTam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Kitchen, Windows, Stairs, Facade, Chair, Handrail, Column, BeamTam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, FacadeTam Đảo Villa / Tropical Space - More Images+ 39

  • Architects: Tropical Space
  • Area Area of this architecture project Area :  484
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Trieu Chien
More SpecsLess Specs
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, Facade
© Trieu Chien

Text description provided by the architects. Tam Dao villa is a vacation villa located in a valley at the foot of the mountain in Tam Dao town. The front of the house is east-facing, welcoming the dawn and the rear looks toward the golf course valley in the west, watching the sunset. 

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, Windows, Facade, Courtyard
© Trieu Chien
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Image 43 of 44
First Floor Plan
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Kitchen, Windows, Stairs, Facade, Chair, Handrail, Column, Beam
© Trieu Chien

The house is designed with 3 stories,  descending towards the valley. The house has a simple architectural shape with three square boxes placed on top of each other. The biggest box is the second floor with dimensions of 22m x 22m x 3.3m. Ground floor and basement boxes are 16m x 16m x 3.3m. There is a void of 6.5m x 6.5m in the center of the boxes where a fish pond is located on the ground floor. 

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Windows, Beam
© Trieu Chien

The entrance of the house is from the foot of the mountain, the architects designed the main hall on the ground floor , the front and the rear to be extended and connected to the courtyard, which helps the house not hide the valley landscape for everyone could see from the main road. 

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Facade, Concrete, Column
© Trieu Chien

The courtyard and the pond also take part in ventilating to bring breeze into the house. The hall is designed open, is a place to sit down, have some tea, relax and feel the changing moments of the weather, the scenery, the sunshine and the rain. 

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Windows, Facade, Column, Handrail
© Trieu Chien
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Image 39 of 44
Section 1-1
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, Facade
© Trieu Chien

The ground floor is the reception area and the main kitchen connected to the outdoor BBQ area. The basement consists of 2 bedrooms with views of the valley, a bar area and a wine cellar where people can watch the sunset and fish swimming through the large aquarium. The second floor accommodates the master bedroom and 3 other bedrooms. 

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Interior Photography, Windows
© Trieu Chien

The empty and the solid spaces are interlocked to ventilate and get more natural light into every corner of the house. The views are penetrated through many layers of voids creating the depth of the space. The rooftop is a camping area where people can experience the early frost walking through from the mountain to the valley and back.

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography
© Trieu Chien
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Image 40 of 44
Diagram
Tam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, Windows, Fence, Facade
© Trieu Chien

The long horizontal terraces are perforated to reduce the span avoiding the feeling of being too long and to create vertical view. These terraces also create the buffer space or blurred boundary between the indoor space and the outside scenery. 

Tam Đảo Villa / Tropical Space - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Trieu Chien

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tam Đảo Villa / Tropical Space" 02 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956098/tam-dao-villa-tropical-space> ISSN 0719-8884

© Trieu Chien

Tam Đảo 度假别墅 / Tropical Space

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.