We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Floris Hotel / noa* network of architecture

Floris Hotel / noa* network of architecture

© Alex Filz© Alex Filz© Alex Filz© Alex Filz+ 40

Seis am Schlern, Italy
© Alex Filz
© Alex Filz

Text description provided by the architects. For many years the cosy guest rooms of Parc Hotel Florian, situated at the foothills of the village of Siusi allo Sciliar, have been providing the perfect year-round holiday experience. A unique feature of this property is the magnificent park, where you are encouraged to linger among ancient trees, an idyllic pond, and an outdoor pool. The complex has recently been expanded with ten brand new suites in a stand-alone building, which connects to the existing structure, providing both a sense of continuity and a fresh perspective with a distinctive architectural language.

© Alex Filz
© Alex Filz
Ground floor plan
Ground floor plan
© Alex Filz
© Alex Filz

Noa* architects were commissioned to enhance the design of the hotel, which meant confronting a complex building situation. On the one hand, the pride of the hotel - its unique grounds - had to be preserved in an optimal way. On the other hand, the immediate surroundings, with adjacent single-family residences, a car park, and the hotel itself, produced a building site that required a lot of tact and sensitivity: the perfect challenge for noa*.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

At the outset, the idea was to separate the building with the new suites from the original site in order to leave the grounds untouched and occupy as little space as possible. A building at ground level would have resulted in the loss of a sizeable portion of the grounds. But the idea was not just a row of rooms door to door, but an orderly grouping of intimate, self-contained tree houses elevated on three-metre high supports, leaving the grounds fully accessible underneath. At the same time, there was a growing desire not only to accommodate guests in the new suites in the park but to allow them to be a part of it. During the design process, the park became the central theme of the architecture, thoroughly embedding the building within nature as if it had always been there.

© Alex Filz
© Alex Filz

The intellectual concept of tree houses began to take shape: at the end of the connecting walkway that forms the backbone of the new development is the two-storey structure containing the suites, with five rooms on each floor, all of which have views over the park. In order to make the architectural complex even more dynamic, the rooms are located above each other at a slight angle, creating the impression of a natural, grown structure while preserving the views. Guests have the sensation of being ensconced in their own little house. Despite this architectural openness, the appearance of the whole building is preserved, as it nestles into the park landscape. This is anchored by a pre-grey wooden façade, which confers a degree of uniform tranquillity to the unique cluster of trees.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

The new "Floris Green Suites" are no less spectacular inside than they are outside. The conventional living, bedroom, and bathroom areas have been reimagined in an unusual way. The central living area opens out onto a sheltered balcony overlooking the magnificent mountain scenery, a benefit also afforded by the glass bedroom. Everything is confluent: Rooms, functionality, exterior, and interior. Only the toilet and bidet has been designed as a self-contained unit. A free-standing vanity unit with a mirror, which can also be used as a console desk, provides a pivotal point. This is where the bathroom area merges into the living area, which has been wonderfully designed with hybrid furniture. The most intimate area is located at the far end of the suite, where the entrance is: an open shower is elegantly flanked on one side by the self-contained toilet and bidet unit, and on the other by a small, private Finnish sauna, which guests can use whenever they wish. In addition to the many views and vistas, there is another highlight that makes a stay in the Green Suite irresistible: an open patio with an outdoor hot tub, which complements the sauna offer in an exceptionally appealing way.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

The interior decor is designed around a subdued green interspersed with shades of grey, adding to the tree-house ambiance. Underpinning the overall concept are the fabric covers, tiles, and painted surfaces, which help to merge inside and outside. The smoked oak flooring, fittings, and bathroom units in a restrained shade of black blend harmoniously together.

© Alex Filz
© Alex Filz

Expansive horizons, casual openness, and personal freedom are the defining undertones in this project - in every sense. The unhemmed patio provides a private, garment-free retreat, as does the external terrace area, which is bordered by apertures through which the newly planted tall trees grow and where you can sink back and relax in a hammock-like mesh. Planters on the balconies and terraces enhance the natural ambiance. Various architectural openings create unique lighting moods.

© Alex Filz
© Alex Filz

The coherent interior colour concept, the consistency of architectural touches such as the soffits of the suites clad in larch wood, and the discreet but deliberate irregularities of the treehouses enhance the quality of stay for guests at the Florian Hotel. The enthusiasm of the architects is palpable in every detail and will find its resonance in visitors, who despite the new structure will be able to take full advantage of the park, which has been the guiding principle for this project from the very beginning.

© Alex Filz
© Alex Filz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:39040 Seis am Schlern, South Tyrol, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Floris Hotel / noa* network of architecture" 01 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956013/floris-hotel-noa-star> ISSN 0719-8884
© Alex Filz

弗洛里安花园酒店,小房子堆叠 / noa*

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.