We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kew House / Piercy&Company

Kew House / Piercy&Company

© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse+ 22

More SpecsLess Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. Set within the Kew Green Conservation Area of southwest London, the four bedroom family house is formed of two sculptural weathering steel volumes inserted behind a retained nineteenth century stable wall.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The brief evolved through a series of conversations with clients Tim and Jo Lucas, which ranged over imagining the children running about the house, summer dinners spilling outside and the balance of quiet nooks with social spaces, to pragmatic concerns like drying laundry and how to build a boat in the basement.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

In response, Piercy&Company designed the house as a built diagram of the way the family wanted to use the spaces, with an internal landscape of alternative routes and levels connecting expressive spaces intended to create moments of delight for adults and children alike.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

First and foremost a family home, the spaces are informal but rich with incidental spaces, unexpected light and complex vertical volumes. The house is formed of a simple plan to make the most of the constrained site, reduce the building’s mass in the streetscape and respond to the living patterns of the family. Consisting of two rectangles; one slightly smaller, set back and sunken 1m lower, the wings each have living spaces on the ground fl oor and bedrooms above.

Section - AA
Section - AA
Plan - First floor
Plan - First floor

Connecting the wings is a glass encased circulation link allowing light to pour into the house whilst providing breathing space between internal spaces. The two shells housing the main living and sleeping areas are formed of 4mm weathering steel, a hardworking combination of structure and façade. The weathering steel is maintenance free, essential for the enclosed site, and is softened by a patchwork of expressed welds and perforated panels. The deep orange tones of the weathering steel and the perforations within this skin echo the dappled light and autumnal palette of nearby Kew Gardens. Inside, oak veneer paneling and Dinesen fl ooring are the basis of a light, natural and refi ned palette of materials.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

A list of planning constraints - including a conservation area context, a change of use and no access on three sides - formed a backdrop to the project. To overcome these challenges Piercy&Company inserted the house behind a retained 19th century brick gable end and split the house into twin gabled forms in keeping with local massing.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The natural patina of the weathering steel with its marks, stains and perforations gives each surface a unique character depending on the exposure and orientation; anchoring the form into its context and imparting a sense of permanence. Kew House was an experimental build, driven by the architect’s and client’s shared interest in a ‘kit-of-parts’ approach and the self-build possibilities emerging from digital fabrication.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The weathering steel shells were prefabricated in Hull, then craned into place on site and welded together. CNC milling and the on-site joinery workshop were used to create bespoke paneling, furniture and cabinetwork that could be fitted by the client and a small team of architecture graduates, testing the theory that digital fabrication can reduce the distance between design and production. The implications of this technology for house building are manifold with bespoke fi t-out on a budget becoming increasingly viable.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kew House / Piercy&Company" 27 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955773/kew-house-piercy-and-company> ISSN 0719-8884
© Jack Hobhouse

伦敦童趣之家 / Piercy&Company

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.