We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Elements House / G&A Evripiotis

Elements House / G&A Evripiotis

© Yiorgis Yerolymbos© Yiorgis Yerolymbos© Yiorgis Yerolymbos© Yiorgis Yerolymbos+ 23

Molos, Greece
  • Architects: G&A Evripiotis
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Yiorgis Yerolymbos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dornbracht, EXPA, Hager, Miele, LAFARGE GROUP, SMK GROUP, Skandalis AE
More SpecsLess Specs
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

Text description provided by the architects. Elements house is located on a rigid slope overlooking the bay of Molos on the east seashore of Paros island, surrounded by a typical Cycladic landscape. The view and the rigid landscape are the two main elements of the architectural design, which seeks the accomplishment of both the maximum use of the view in every interior space and the minimum trace of the building on the landscape. The panoramic view of the slope consists of southern Naxos, Herakleia, and Kefalos Hill with the monastery of St Anthony on top and the settlements of Marmara and Marpissa on its base.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

The use of a linear stonewall that embraces an underground layout of successive spaces forms the design fundament of the two independent parts of the house, whose green roofs intergrade them even more into the Cycladic flora. Two linear underground planted backyards contribute to extra lighting and ventilation to every space and they are simultaneously functioning as the main movement corridor between the parking area, the common spaces, and the interior spaces.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos
Floor plan
Floor plan
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

A common exterior kitchen and dining area (agora) shape every aspect of the residents’ life, as it lies in-between the backyards, the entrance staircase (scala), the independent parts of the house, and the view-oriented verandas.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

The exterior materials’ colors and textures are all nuanced in accordance with the natural ground of the slope, giving precedence to natural stone and wood. On the contrary, the interior has been a more exclusive, free-spirited mix of materials, colors, and decorative objects.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos
Section
Section
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

Elements house composes both a reference to the integrated building on a rigid landscape and a secluded summer residence on a Greek island, experimenting with the differences of the hidden and the visible, the interior and the exterior, the natural and the artificial.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Elements House / G&A Evripiotis" 26 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955734/elements-house-g-and-a-evripiotis> ISSN 0719-8884
© Yiorgis Yerolymbos

希腊元素住宅 / G&A Evripiotis

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.