We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

DOJO Saigon / T3 ARCHITECTS

DOJO Saigon / T3 ARCHITECTS

© Hiroyuki Oki© Hiroyuki Oki© Hiroyuki Oki© Hiroyuki Oki+ 36

  • Architect:Hai Ta Quang
  • Structure Engineers:Harmonie
  • City:Ho Chi Minh City
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. T3 Architects just designed the first Dojo in Saigon (Vietnam). The project started with a good mix of cultures: " Dojo " is the Japanese name of the building which means that the building will be built with a certain of Japanese traditional rules for the right practice of Judo. Then, the Dojo is located in the garden of an old French style Villa, and all this together in the dynamic city of Ho Chi Minh, Vietnam.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Designed and built with the main sustainable principles in mind from the beginning, T3 placed the Dojo correctly on the garden using the existing Villa to be protected and right-oriented to avoid the main heavy rains/winds and designing the openings accordingly.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

As the existing Villa will be rented as part of the Dojo office and as a co-working space for Judo practitioners T3 decided to do the main circulation through the existing building where a new changing room is placed. Moreover, we decided to relocate the main entrance creating a new gate in the alley next to the plot avoiding the access from an existing dangerous road junction.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Cross Section
Cross Section

In addition to this, as first intentions, T3 took care to place the Dojo to keep all the old existing trees creating three different gardens around the plot, one at the entrance for welcoming as a hall, one in the back with more privacy and where parents can wait for the kids while the training is happening, and another one for work-out, all of them with enough natural soil to allow rainwater to go through avoiding the common flooding in this area of the city.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

As the building is air-conditioned, the Dojo is built with full insulation in its walls, double glazing in all the openings and rice husk insulation for the roof, which is an ecological and affordable material. Thanks to all of this, the building has high-level energy efficient providing a low-energy consumption to the clients

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
East Elevation
East Elevation
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

For the last but not least, taking in consideration the dynamic and changeable times we all live, the project has been designed to be dismountable (main structure, flooring, walls, tatami...) to provide the client with the option to move the whole building to another plot in case it is needed. Putting together the sustainable principles comments above, the beauty of the practice of Judo, and the creative and functional design makes finally a meaningful project with a very competitive budget. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ho Chi Minh City, Vietnam

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "DOJO Saigon / T3 ARCHITECTS" 22 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955480/dojo-saigon-t3-architects> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

胡志明市柔道道场DOJO/ T3 ARCHITECTS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.