We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Pavilion House / Gus Wüstemann

The Pavilion House / Gus Wüstemann

© Bruno Helbling© Bruno Helbling© Bruno Helbling© Bruno Helbling+ 21

Buchberg, Switzerland
  • Design Team Architects:Daniel Pelach, Panagiota Sarantinoudi
  • Civil Engineer:Born Partner AG
  • Hlsk Planning:Frei + Partner
  • Building Physics:Gartenmann Engineering AG
  • Builder :Meister Bau AG
  • Carpenter And Woodwork:Cremer Bruhin AG
  • Metalwork:MARTI Komfortlüftung & Bauspenglerei AG
  • Heating:Kurtisi
  • Sanitary:Heierli Partner Haustechnik AG
  • Electrical:Leu Elektro GmbH
  • Metal:Kreativ Metallbau GmbH
  • City:Buchberg
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Context. This house is situated in Buchberg, a rural village near Zurich in Switzerland. The typology of the houses in this village is dominated by the local gable roof of the rural farmer buildings. These houses traditionally have a massive base and wooden roof construction, a house made out of stone and wood. The roof typically cantilevers to all sides of the facades, creating a covered outside zone in front of the house. Like a Pavilion the roof shelters the open space ground floor. The house was planned for a family in the village.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling
Ground floor plan
Ground floor plan
© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Pragmatic and Sensual. We adapted this roof typology and created a large open space over the ground floor, almost like a barn, just sheltering what is supposed to be the living area. Half of this ground floor space is inside space and the other half outside space covered by the roof. In the summer the living area doubles in size, sliding windows open and join the outside area underneath the roof. We adapted the pragmatism of the local building tradition in a hybrid of raw concrete and wood.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling
© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Morphology - Concrete, and Wood. Morphologically it is a hybrid of concrete and wood. A concrete skeleton is the bearing structure and carries the preconstructed timber roof. All the materials inside and outside remain raw, just wood and concrete. The first floor with its sleeping rooms is entirely out of wood. The plinth is of concrete and contains a dental practice. The ground floor is a living space under one big barn roof, which cantilevers to all sides and therefore connects the surroundings with the living area. Economically optimized interventions by reducing all the technical installations of the building to a minimum – in swiss standards – we focus on a couple of interventions that add major value to the quality of the living space. These are sliding windows and built-in benches as the communicative element of the concrete topography.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Sustainability and Simplicity. The use of mostly recycled concrete and local wood enabled a modest carbon footprint.The rawness of the construction is a reference to the traditional pragmatic way of building; How is it built, no hierarchy of materials or esthetics. Simplicity is the way to go.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Craftsmanship. In addition, to mention the excellent work and teamwork of everyone who was involved, we would like to say a special thank you to the foreman Samuel Janser. Unfortunately, he has never seen his work, as he lost his life in a tragic traffic accident.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Pavilion House / Gus Wüstemann" 21 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955368/the-pavilion-house-gus-wustemann> ISSN 0719-8884
© Bruno Helbling

瑞士架空之家 / Gus Wüstemann

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.