We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Casa Bottega / Chris Briffa Architects

Casa Bottega / Chris Briffa Architects

© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti+ 11

More SpecsLess Specs
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Text description provided by the architects. As an architect, designing your home is a labour of love, with all the permutations that love brings with it; obsessing, re-designing, evaluating possible solutions, costing, and realisation of vision. After purchasing the property, budget was lacking, and subsequently the first phase involved restoring the building to its original design, save a giant skylight in the sala nobile. While the lower levels embrace the existing structure and features such as tiles, apertures and textures, the penthouse is a contemporary counterpart, defined by contrasts between soft and hard materials, light and shade, solids and voids.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The ground floor, with its vaulted entrance, acts as the main reception cum gallery, whilst the arched basement is used as a model/prototyping workshop. With the construction of the upper levels, a lift enclosed in a steel and wired glass cage was placed within the courtyard, framing composed views as you ascend. The first floor contains the studio, the second floor acts as buffer zone. With this being between office and home, formal and informal are catered for. The concrete slab in the sala nobile is thus able to withstand a dance party of thirty people in motion. It is a space without strict function, an architectural library and a music room, a home theatre and a presentation facility, a place for power naps and late night chats.

Plans
Plans

The new extension sits on two pre-cast concrete beams, which shift the entire weight of the penthouse onto the side party-walls, thus freeing the house from any additional load. Their inclusion was central to the transformation, but with it came various concerns. Cost aside, they were especially difficult to transport and install on a restricted site, surrounded by historic buildings and narrow streets. Considering their narrow, ribbed form, they were also not easy to design in terms of structural proportions and external skin.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The insertion of the beams was the culmination of excitement as they were slotted in, Lego-like. Subsequently, there was the designing and fitting of the steel railings, which follow the direction of the serrated edges of the beams. Their aesthetic success lies in their surface – cast over a carpet of timber slats – which gives them an ethereal, lightweight appearance in the sunlight, billowy and curtain-like. The master bedroom’s continuous, low window is sensitive to mood, with morning light bouncing off the oak floors, and a ten-metre long line of cacti, you are compelled to look outwards, whether in bed or taking a shower. The penthouse above the bustle of the street feels expansive, liberating. The folding living room doors pack up in a steel-unit which blurs the line between interior and exterior. Natural light fills the entire space from every wall, foliage and trees frame the roof top views, with both harbours beyond. 

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The sense of playfulness is demonstrated in the ‘tree house’, a low space located above the kitchen, where the children can be close by. The kitchen is the heart of this home, with a stainless -steel workbench that allows the cook to access tools in an efficient cooking-work triangle.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Bottega / Chris Briffa Architects" 18 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955133/casa-bottega-chris-briffa-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.