Study for a Windmill / Gijs Van Vaerenbergh

Study for a Windmill / Gijs Van Vaerenbergh

© Johnny Umans© Johnny Umans© Johnny Umans© Johnny Umans+ 19

  • Lead Architects:Pieterjan Gijs, Arnout Van Vaerenbergh
  • Design Team:Gijs Van Vaerenbergh
  • Structural Engineer:Ney & Partners
  • City:Dilbeek
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Text description provided by the architects. Architect and artist duo Gijs Van Vaerenbergh recently created a new work made of reinforcing steel situated in the open landscape of Dilbeek, the region that inspired painter Pieter Bruegel the Elder. It is said that Bruegel travelled several times from Brussels to the countryside to sketch views of this typical Flemish landscape. The Church of Saint Anne or the Watermill at Sint-Gertrudis-Pede, among others, are said to feature in the paintings and engravings of the Old Master. Another recurring element is the Flemish post mill, which can be seen in for instance The Procession to Calvary from 1564.

Plan
Plan
Elevation
Elevation

Study for a Windmill is based on this typology that Bruegel often used and places the windmill back into the Dilbeek landscape. Gijs Van Vaerenbergh freely recreates this landmark of yesteryear.

© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans

A line drawing in steel. Gijs Van Vaerenbergh brings together the spontaneity and ephemerality of drawing and the tangible and monumental nature of architecture. Their windmill, like a materialised line drawing, rises above the undulating landscape. The sculpture is a ½ scale model of a post mill, made out of reinforcing steel, evoking a sketchy interplay of lines. Seen from a distance, the work seems to disappear almost entirely. Up close, Study for a Windmill stands out against the wide open skies and shifts according to the spectator’s point of view.

© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Reinterpretation. This work evinces the duo's characteristic play with references; not only art-historical references, but also allusions to the meaning of a place. In doing so, they further develop their oeuvre of spatial installations that bring to the fore the site-specific qualities of a place. They achieve this through the introduction of elementary architectural and artistic typologies - such as the gate, the bridge, the dome, and in this case, the mill - which are interpreted in novel ways. Study for a Windmill is not only a tribute to Bruegel's mill, but also a reference to its significance in the region's productive landscape, a recognisable landmark that has long since disappeared.

© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans
© Johnny Umans

Bruegel's Eye. The work by Gijs Van Vaerenbergh was created in 2019 for De Blik van Bruegel (Breughel's Eye), an exhibition in public space in the surroundings of Dilbeek, organized at the occasion of the Bruegel Year and curated by Stefaan Devoldere. The exhibition was on view from 7 April to 31 October 2019. Study for a Windmill is one of the works that will remain at the site permanently.

© Johnny Umans
© Johnny Umans

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dilbeek, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Study for a Windmill / Gijs Van Vaerenbergh " 12 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954728/study-for-a-windmill-gijs-van-vaerenbergh> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.