We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

SNHU Innovation and Design Education Building / HGA

SNHU Innovation and Design Education Building / HGA

© Christian Phillips© Anton Grassl© Christian Phillips© Anton Grassl+ 25

  • Architects: HGA
  • Area Area of this architecture project Area:  66734 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Christian Phillips, Anton Grassl
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
  • Lead Architects: Chris Martin Principal-in-Charge; Samir Srouji | Design Principal; Cristianne Peschard | Project Manager
  • Engineering:RFS
  • Landscape:Studio 2112
  • Structural:Simon Design Engineers
  • Geotechnical:HTE
  • Audio/Visual:Cavanaugh Tocci
  • Civil/Survey:TF Moran
  • Cost Estimating:Skanska
  • Wind/Acoustics:Acentech
  • Building Envelope:Building Envelope Technologies
  • Lighting:HLB Lighting
  • Code:Jensen Hughes
  • Sustainability:The Green Engineer
  • Interiors:MoharDesign
  • General Contractor:Skanska
  • City:Hooksett
More SpecsLess Specs
© Christian Phillips
© Christian Phillips

Text description provided by the architects. The Innovation and Design Education Building (IDE) at Southern New Hampshire University is a place for students to design, create, and mentor one another. IDE is a 67,000 SF building for STEM learning.

© Christian Phillips
© Christian Phillips
Site Plan
Site Plan
© Christian Phillips
© Christian Phillips

IDE reflects SNHU’s mission of making STEM education accessible with an elegant and bold structure. It houses four CDIO (Conceive, Design, Implement, Operate) hubs inspired by an educational framework where students work on projects from conception through operation. The hubs are paired with reconfigurable teaching labs, support labs, classrooms, collaboration spaces and offices. It is adaptable to allow for the curriculum’s evolution and provide students a range of spaces for learning.

The exterior of the building re-interprets the region’s traditional architecture of barns and covered bridges. Designed as two barn volumes connected with a two-story lobby overlooking the Merrimack River and a new quadrangle, IDE is placed at the heart of the campus to invite students in and highlight the University’s commitment to STEM disciplines.

© Christian Phillips
© Christian Phillips

The use of traditional materials like slate, stone and copper in novel ways required the engagement of tradesmen to explore innovative technologies for cladding and roofing that achieved high-performance without compromise to aesthetics.

© Christian Phillips
© Christian Phillips

Exterior materials are brought inside and paired with wood and a fireplace to create a warm ‘living room’ that fosters collaboration. This space becomes key to promote a culture of equity and opportunity, giving students a place to call their own. As you move into the labs and hubs, it transforms to recall the industrial feel of Manchester’s mills tying to the idea of a traditional maker-space. Emphasis is placed on openness of space that is welcoming to the entire community and gives a sense of safety, particularly to students that have been denied access to STEM education.

© Anton Grassl
© Anton Grassl
© Anton Grassl
© Anton Grassl

A holistic approach to sustainability emphasizes energy and water reduction and the wellness of occupants. The mechanical systems deliver heating, cooling and ventilation in a targeted manner using control technologies. CO2 monitors control ventilation demand in high occupancy spaces while Variable Refrigerant Flow technology is used to control temperature in each room. LED fixtures with daylight and occupancy controls achieve a reduction of 47% power density.

© Anton Grassl
© Anton Grassl
Section A-A
Section A-A
© Anton Grassl
© Anton Grassl

The IDE reduces its anticipated energy consumption by 22% relative to code with an Energy Use Intensity of 60.2 pEUI and LEEDv4 Silver certification. Low-flow fixtures reduce water use by 37% and adaptive plants require 50% less water for the landscape. Access to daylight and views, encouragement of physical activity and materials that avoid emissions and harmful chemicals promote wellness. The approach is highlighted with signage and exposed systems to encourage students to understand the building and learn from it.

© Anton Grassl
© Anton Grassl

Early brainstorming, programming, and planning sessions involved students, faculty, and administration to craft a model to connect the needs of the region with a unique approach for delivering education. In the era of exploration of education delivery, IDE will be an incubator for testing new teaching methodologies for connecting on-campus education with SNHU’s online courses.

© Christian Phillips
© Christian Phillips

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hooksett, New Hampshire, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SNHU Innovation and Design Education Building / HGA" 09 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954414/snhu-innovation-and-design-education-building-hga> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.