We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Vira Gambarogno / Viola Valsesia

House in Vira Gambarogno / Viola Valsesia

© Viola Valsesia© Viola Valsesia© Viola Valsesia© Viola Valsesia+ 17

Gambarogno, Switzerland
  • Architects: Viola Valsesia
  • Area Area of this architecture project Area:  245
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Viola Valsesia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Mosa, ZZWancor, Etex Colombia
  • Project Manager:Architetto Daphne Cavalli, 6600 Muralto
  • Structure Engineers:Merlini & Ferrari SA, 6648 Minusio
  • Carpenter:Hintermann & Ruffini SA, 6670 Avegno
  • Cabinet Maker:Santini Delbiaggio SA, 6512 Giubiasco
  • City:Gambarogno
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Viola Valsesia
© Viola Valsesia

Text description provided by the architects. The house is located in Vira Gambarogno, on a steeply inclined hillside above the Lago Maggiore. There is a wide view on the Verzasca-Valley and the town of Locarno. The plot borders on the hillside on a quiet stream and a chestnut forest. Towards the valley, it opens up to the spectacular panorama. The clients asked for a house with living space on a single floor and a strong connection to the nature that surrounds it. The building sits in the lower part of the plot, in the middle of the garden. The volume bends along the curved shape of the hill.

© Viola Valsesia
© Viola Valsesia
Section
Section
© Viola Valsesia
© Viola Valsesia

The lower floor houses the cold cellar, the technical room, and a guest room with its own bath. The rooms are accessed directly from outside, over the open veranda, which protects them from the weather and the sun. It also serves as a space to work or rest in summer. The floorplan of the living space is structured along the gable wall into a sequence of spaces on the hillside and one on the valley side. On the hillside, the private rooms are oriented towards the intimate garden: two bedrooms, a bath with a Japanese shower and bathtub, a second bathroom for the guests, and the washroom.

© Viola Valsesia
© Viola Valsesia

On the valley side, a series of chambers form an enfilade: hallway, office space, and dressing room. The two zones merge in the kitchen, living- and dining room on the north end of the volume. The hill is marked by surface water, the clayey soil makes it difficult for it to seep away. For that reason, the volume under terrain has been minimized. All the living spaces are above it. Behind the cellar rooms on the lower floor, the water can seep away over open drainage in an aerated space.

© Viola Valsesia
© Viola Valsesia
Plan - Second floor
Plan - Second floor
© Viola Valsesia
© Viola Valsesia

The base of the building is constructed in concrete without insulation. The walls of the living space above are made out of insulated bricks and are finished with lime plaster both inside and out. The floor is made from hardened concrete. The roof, with its wooden skeleton and the solid wooden ceiling elements, stabilizes the walls and stiffens the construction. The wooden girders structure the living spaces and serve as lintels for the windows and the doors. The roof merges with the structure of the open veranda, which is made from untreated larch wood.

© Viola Valsesia
© Viola Valsesia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Vira Gambarogno / Viola Valsesia" 06 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954411/house-in-vira-gambarogno-viola-valsesia> ISSN 0719-8884
© Viola Valsesia

瑞士山坡私宅 / Viola Valsesia

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.