We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

King West Loft / Studio of Contemporary Architecture (SOCA)

King West Loft / Studio of Contemporary Architecture (SOCA)
© Andrew Snow Photography
© Andrew Snow Photography

© Andrew Snow Photography© Andrew Snow Photography© Andrew Snow Photography© Andrew Snow Photography+ 14

Toronto, Canada
  • Design Collaborator : Andrew Chung
  • Contractor : Bridgemont Properties Inc.
  • City : Toronto
  • Country : Canada
More SpecsLess Specs
© Andrew Snow Photography
© Andrew Snow Photography

Text description provided by the architects. Located in Toronto’s King West neighbourhood, SOCA was asked to redesign a two-level loft space for a young professional seeking to create two new bedrooms and an additional washroom from a previously open floor plan with no partition walls. The client sought greater functionality and flexibility to accommodate their evolving future needs while maintaining the spacious atmosphere of the open plan. The design revolves around a double-height space framed by north-west facing windows that fill the loft with natural light throughout the day.

© Andrew Snow Photography
© Andrew Snow Photography
Second floor plan
Second floor plan
© Andrew Snow Photography
© Andrew Snow Photography

The two levels are connected using an existing stair refinished with black metal treads and a continuous stained oak guard that terminates at the floor-to-ceiling window of the master bedroom. This simple material palette juxtaposes the airy white walls and exposed concrete ceilings to create an intimate yet robust presence. Out of budget and environmental considerations, many elements of the loft were refurbished and reused. This included keeping closet shelving, track lighting, along with kitchen cabinets, counters, and appliances. Simple updates were made to the kitchen including new flooring and a yellow-painted niche wall to add a splash of playfulness in an otherwise muted colour scheme.

© Andrew Snow Photography
© Andrew Snow Photography

Being a small loft, it was important that feature design elements could both define space and serve multiple functions. One example is the living room bench which provides seating while also acting as a privacy screen to the entry door and powder room. In addition, the L-shaped bench has cut-outs for shelves to accommodate further space for shoes and books. Similarly, an oak wall panel was created to offer a textured finish and full height entry mirror while concealing an unsightly electrical panel. All of these emphasizing the profound impact simple gestures have in the creation of small spaces.

© Andrew Snow Photography
© Andrew Snow Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Toronto, Ontario, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "King West Loft / Studio of Contemporary Architecture (SOCA)" 13 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954022/king-west-loft-studio-of-contemporary-architecture-soca> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.