VDG Van Dijk Groep Office Building / Denkkamer

VDG Van Dijk Groep Office Building / Denkkamer

© Rene de Wit© Rene de Wit© Rene de Wit© Rene de Wit+ 27

  • Architects: Denkkamer
  • Area Area of this architecture project Area:  1101
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Rene de Wit
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, Aluberg, Martin glass, Reynaers
  • Lead Architects:Dennis van de Rijdt, Peter Verschuren
  • Design Team:STRK interior, Nuenen
  • Clients:VDG, Gemert
  • Engineering:Bouw-adviesbureau Van der Zanden, Helmond (Structural engineer)
  • Contractor:VDG Unibouw bv, Gemert
  • Contractor Facade:Aluberg, Gemert / Compal, Emmen
  • City:Gemert
More SpecsLess Specs
© Rene de Wit
© Rene de Wit

Text description provided by the architects. Located at a roundabout, near the village of Gemert, the Netherlands, the new VDG Headquarters building marks the gateway to the local business parks Wolfsveld and Smartpark.

© Rene de Wit
© Rene de Wit
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Rene de Wit
© Rene de Wit

VDG consists of multiple construction-related companies. The office building accommodates among others, VDG De La Roy, specialised in custom free form products out of insulation material, contractor VDG Unibouw, VDG Real estate and VDG Solar. In the design process the functional distribution is driven by specific requirements of the diverse companies. VDG De La Roy is located at the ground floor adjacent to the production facility in the hall. The first floor has been enlarged to give VDG Unibouw the desired extra space in order to be able to operate from one single floor. The second floor is the smallest of the three, which functions as a kind of penthouse for VDG Real estate, Solar and management.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

The main entrance is located on the north side in the middle of the longitudinal façade. This with the aim of strengthening the collective feeling of VDG. Employees of the various companies, management, customers and guests are all entering through this entrance. The lobby and canteen behind it are designed to meet informally and share knowledge. A void has been made in the heart of the building, establishing relation between the entrance area and floors above. The supporting functions, such as kitchen, toilets and wardrobes, have been positioned against the hall with the stairs in front of it forming a central connecting axis. The work and meeting places have been pushed towards the glass facade, so that they take maximum advantage of the light and the view.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

The cantilevered canopies protect the full-glass facades from solar radiation with the aim of preventing excessive heating of the office spaces behind. At the same time, the awnings enhance the panoramic view from the office spaces over the provincial road and towards the forest area on the north side of the building. The top and bottom of the awnings are finished in artificial grass and thermal enhanced Ash wood to enhance the connection with the green context. The front of the awnings is provided with an anodized aluminium composite that continues in the façade of the hall. Pushed inward as a recessed line in the facade with exactly the same height as the awnings. As a result, the office and hall melt together and form a whole instead of being two separated buildings.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Gemert, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VDG Van Dijk Groep Office Building / Denkkamer" 29 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953915/vdg-van-dijk-groep-office-building-denkkamer> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.