House and the River / After Party

House and the River / After Party

© Giedrius Mamavičius© Giedrius Mamavičius© Giedrius Mamavičius© Giedrius Mamavičius+ 23

© Giedrius Mamavičius
© Giedrius Mamavičius

Text description provided by the architects. The site for the house is located in the suburban area in Lithuania. Bordering a local road on the South, squeezed in between two neighbours, the plot marked a piece of landscape, a fragrant suburban meadow descending to a lush creek on the North. The two opposing conditions the site is facing resulted in a volume as if sliced in half filled with a layer of grasses sheltering living space underneath. Aiming to compensate the local biodiversity, the North facing sloping roof is blooming with herbs and flowers for surrounding bees and little insects creating a continuous green vista from the banks of the river.

© Giedrius Mamavičius
© Giedrius Mamavičius
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Giedrius Mamavičius
© Giedrius Mamavičius

Together with that, the sliced volume makes sure the river facing backyard on the North gets undisturbed sunshine all day long. The volume is interrupted by the large wooden terrace that creates a feeling of solitude and frames the river as if another room outside the house. The spacious terrace naturally induces many indoor activities to take place under an open sky bordering a lush vegetable garden to be accessible on bare foot. White interior space acts as an ascetic background for living, filled with a mindful selection of most important furnitures and objects, each carrying its own unique story. A spacious living area faces the river with large opening enhancing nature as the central figure of its interior. The North oriented windows provide maximum views with no overheat during hot seasons while on the Southern side the big upper floor opening ensures quality light and warmth throughout the cold months.

© Giedrius Mamavičius
© Giedrius Mamavičius

A rather pragmatic elevation towards the road is covered with rough brushed plaster enhancing the inclination of the slope and reacting to a more urban setting of neighbouring houses. The House and the River refuses to fence off becoming open to the surrounding context, a continuous part of the nature it is placed within. Freeing itself from worthless things it aims to inspire a lifestyle of cherishing the experience of living instead of possessions.

© Giedrius Mamavičius
© Giedrius Mamavičius

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House and the River / After Party" 29 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953853/house-and-the-river-after-party> ISSN 0719-8884
© Giedrius Mamavičius

立陶宛郊外河边宅 / After Party

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.