27 Collective Housing at Île de Nantes / Atelier Maxime Schmitt Architecte

27 Collective Housing at Île de Nantes / Atelier Maxime Schmitt Architecte

Courtesy of Atelier Maxime Schmitt ArchitecteCourtesy of Atelier Maxime Schmitt ArchitecteCourtesy of Atelier Maxime Schmitt ArchitecteCourtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte+ 23

Nantes, France
  • Structural Engineering:Serba
  • Economist:Naonec
  • Fluids Engineer:Enercia
  • Site Pilot:Linkibat
  • Client:Bouygues Immobilier Atlantique
  • City:Nantes
  • Country:France
More SpecsLess Specs
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

Text description provided by the architects. CONTEXT Indulging in the Sunday pleasure of idleness, a couple observes the effervescence of the Parvis des Nefs. The big elephant leaves the Galerie des Machines. Its gears animate the imposing pachyderm and fascinate young and old. The children are playing. The teens congregate around the benches, and further on, a street fitness session brings together around fifty people.

Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

On the horizon, the merry-go-round of the Mondes Marins and the titanic yellow crane punctuate the landscape with their fascinating curiosity. Vast public spaces with evocative names such as the Jardin des Berges, the Jardin des Voyages, the Esplanade des Traceurs de Coques, the Parc des Chantiers, the Terrasse des Vents make up the panorama of the old shipyards of île de Nantes. Backdrop to this attractive landscape, the Boulevard Léon Bureau is declined in a heterogeneous building, rich in contrasts and surprises.

Axo
Axo

Small suburban-style houses sit alongside an old blockhaus, large industrial rights-of-way, witnesses of island history, adjoin new operations just emerging from the ground. The voids between the buildings reveal the constructive dynamism of the Creation district which develops in the depths. ISSUES AND APPROACH On the border between the new Creation district and the Parc des Chantiers, Boulevard Léon Bureau occupies a strategic position and develops a skyline made up of horizontality and emergence, symbols of the île de Nantes.

Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

The Hindigo plot, named after the warehouse which still occupies the land, is developing in depth and will offer its little side to Boulevard Léon Bureau, thus allowing it to assert a more marked verticality. Backing onto a suburban house with discreet moldings and slightly deviating from the DY10 blockhaus, a converted vestige of the Second World War, our project will forge a horizontal link between these two iconic constructions and will affirm its difference through a vertical and light emergence. This is where our dual ambition lies, that of creating a strong architecture combined with soft insertion.

Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

A soft insertion by taking the low volumetry of the townhouses and the Blockhaus on the boulevard. A soft insertion by using materials already present on the site such as dark concrete and wood. A soft insertion by working a massive and hollowed base where shops and halls will slip into.

Plans
Plans

A soft insertion by having large terraces planted above the base where families can fully enjoy this sunny site. A soft insertion by shifting the volume high so that it does not appear much in the perspective of the boulevard. A strong architecture by affirming two simple and separate volumes: the base and the emergence. A strong architecture by developing high facades with marked modenature and low smooth and discreet facades.

Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

A strong architecture by adopting a principle of progressiveness in height and width of the windows to assert a building soaring towards the sky, thus increasing its verticality. A strong architecture by containing all the exterior spaces of the dwellings in the built volume by the creation of winter gardens. A strong architecture by offering housing with very open functioning and multiple uses around a wet core, offering everyone maximum appropriation. A strong and demanding architecture so that everyone can live the softest possible life.

Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5 Boulevard Léon Bureau, 44200 Nantes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "27 Collective Housing at Île de Nantes / Atelier Maxime Schmitt Architecte" 20 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953625/27-collective-housing-at-ile-de-nantes-atelier-maxime-schmitt-architecte> ISSN 0719-8884
Courtesy of Atelier Maxime Schmitt Architecte

南特岛27单元集合住宅 / Atelier Maxime Schmitt Architecte

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.