Lazy Eye Studio / Wick Architecture & Design + LAND Design Studio

Lazy Eye Studio / Wick Architecture & Design + LAND Design Studio

© Nicole LaMotte© Nicole LaMotte© Nicole LaMotte© Nicole LaMotte+ 16

  • Architect In Charge:David Wick
  • Design Team:David Wick, Andrew Lindley
  • General Contractor :Analog Construction
  • Structural Engineering:J & J Engineering and Testing Inc.
  • Mechanical Engineering :Linwood Engineering
  • Lighting :Bauhaus Pendant from Trainspotters
  • Woodwork :Rift Cut White Oak
  • City:Los Angeles
More SpecsLess Specs
© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

Text description provided by the architects. The project is Phase 1 of the Lazy Eye production studio project in the Frogtown district of Los Angeles. Built within the shell of an existing 4,957 sq. ft., single-story CMU (Concrete Masonry Unit) block building, Phase 1 of the two-phase project focused on a creative office build-out of the front portion of the former warehouse. Completion of Phase 1 delivers 1,325 sq. ft. of newly-designed space comprised of a common work area, a conference room, two offices, two editing bays, and a kitchenette.

© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

Within the sandblasted, pink-primed exterior of the Lazy Eye production studio, the designers demolished all existing interior walls and partitions in order to create a blank canvas. Existing concrete floors were then ground, polished, and finished with a matte sealant, and original wood trusses and joists of the building, built in 1932, were sandblasted and left exposed. Sections of the original CMU block wall were also maintained internally, with sandblasting exposing non-uniform, pinkish-red tones that express the building’s history.

© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

The design tandem established a horizontal datum line within the framework of the structure’s rejuvenated historic charm, marking a delineation of materials applied to space’s newly constructed walls. The abundant use of book-matched white oak paneling adds a contemporary feel to the lower interior, with stucco applied above the line and jutting slightly outward as if resting on the wood. Along the new stucco wall at the rear of the building, a mounted black steel inset also respects the datum line.

Floor plan
Floor plan
© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

The functional areas are organized around an open, communal working space, with enclosed offices and editing bays designed along the perimeter. Abundant light permeates the enclosed spaces through a combination of industrial lighting and custom-built circular skylights. The conference room’s stucco ceiling cap features three circular skylight cuts, each embedded with a cylinder housing a suspended pendant light. By day, the skylights infuse the room with an abundance of natural light, while the pendants emanating from the same location assume that role at night. In all, 14 industrial light fixtures were imported from UK-based Trainspotters, which the design team rewired and installed in accordance with the specifications of the project.

© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

The nature of the work to be conducted in the client’s editing bays required a different lighting scheme altogether. In order to provide less direct illumination, the team designed a lowered ceiling plane, clad in stucco, which conceals hidden perimeter cove lights. The cove lights are directed towards the CMU wall surface, resulting in lower intensity reflective lighting in the rooms.

© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

Further integrating the blend of old and new, Wick and Lindley custom-designed a series of steel-framed glass doors and windows as a contemporary interpretation of the building’s existing vintage steel warehouse windows. Tempered glass doors with thin black steel frames embrace the vernacular of that classic style, combined with the overall modern design aesthetic of the project.

© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

Phase 2 of the design project will consist of retail space, a market, and a restaurant featuring outdoor dining in a tree-lined setting. 

© Nicole LaMotte
© Nicole LaMotte

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:1993 Blake Ave, Los Angeles, CA 90039, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lazy Eye Studio / Wick Architecture & Design + LAND Design Studio" 20 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953500/lazy-eye-studio-wick-architecture-and-design-plus-land-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.