We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Koning Noord Apartment Building / META architectuurbureau

Koning Noord Apartment Building / META architectuurbureau

© Filip Dujardin© Filip Dujardin© Filip Dujardin© Filip Dujardin+ 26

Antwerpen, Belgium
  • Design Team:Jan De Loof, Nils Gaethofs
  • Clients:ISTATE
  • Stability:Ingenieursbureau J.Meijer
  • Energy :Xenadvies
  • Techniques:Vinco Engineering
  • Security:Eddy Henskens
  • City:Antwerpen
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. In the Slachthuis district in Antwerp, META has completed the Koning Noord apartment building: a project with 26 houses, a crèche and a workspace. Commissioned by ISTATE, META designed 2 volumes in raw concrete, connected them with a plinth around an inner garden and finished the building with gold-coloured anodised aluminium joinery and balustrades.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

By prioritising rigorous rationality in both concept and execution, META makes room for the design of a generous building. Koning Noord consists of 2 buildings: a volume on the street side that completes the facade row of the Twee Netenstraat and – lying deep on the plot – a second volume that also connects to the adjacent buildings. The 2 volumes are linked on the ground floor by a continuous plinth that folds around the inner garden.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Plan
Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The roof of this plinth is used as an intensive green roof and forms, in addition to the inner garden, a second horizontal green area. There is underground parking for 37 cars and a shed for 83 bicycles. The more public functions can be found on the ground floor: the crèche, which is accessible from the courtyard garden and the workspace.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

“The idiosyncratic volumetric is the consequence of the exceptional neighbouring buildings. A ground-floor plinth stretches around a collective inner garden and connects both volumes.” – Niklaas Deboutte, META architectuurbureau Typological plan ensures quality and affordability The flats are located in the 2 volumes.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

There are 4 types of flats per floor which are repeated on each level. Only the top floor on the street side deviates from this typological plan in order to create 2 duplex flats with spacious roof terraces. “The project offers affordable, contemporary housing tailored to a neighbourhood in full development. Even before the works began, the project was completely sold out.” – Bert Craeghs, ISTATE The maximum repetition of a typological plan has many technical advantages and increases the logic and thus the affordability of the design.

© Bart Kiggen
© Bart Kiggen

The window openings and terraces, which are visibly positioned below each other, create a neutral architecture. Finally, the structure was designed to allow sufficient flexibility for possible future changes in the layout of the flats. Grey concrete finished with gold-coloured terraces and balustrades Each flat has two large windows.

Section
Section
Plan
Plan

By grouping the open and closed facade surfaces, the concrete could be cast on site using plank formwork – traditionally an expensive construction method – while remaining feasible within the strict financial outlines of this project. The raw, grey concrete is finished with gold-coloured anodised aluminium elements in the terraces, the joinery, the balustrades,.. “The use of concrete with plank formwork makes the project exceptional.

© Bart Kiggen
© Bart Kiggen

In order to make this implementation possible within the budget, the facade design was rationalised to the ultimate extent.” - Eric Soors, META architectuurbureau Structural work is finishing work’ with a carefully detailed carcass Inside, META applied the ‘structure as finishing’ principle that is characteristic of their work: detailing the carcass with care. In combination with strict site control, this results in a building with its very own character.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Twee Netenstraat 64/66, 2060 Antwerpen, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Koning Noord Apartment Building / META architectuurbureau" 11 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953029/koning-noord-apartment-building-meta-architectuurbureau> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.