Le Littoral Residence / Architecture49

Le Littoral Residence / Architecture49

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior PhotographyLe Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography, Windows, GardenLe Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam, WindowsLe Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography, WindowsLe Littoral Residence  / Architecture49 - More Images+ 14

La Malbaie, Canada
  • Designer And Project Manager : Viviane Zhang
  • Client : Charlevoixchalets.com
  • Structural Engineering : SBSA
  • Building Mechanics : Habitat Refrigeration
  • General Contractor : Habitat Ecoconstruction
  • City : La Malbaie
  • Country : Canada
More SpecsLess Specs
Le Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography
© Stéphane Brügger

Text description provided by the architects. A couple passionate about gastronomy and great lovers of Charlevoix dreamed of designing a contemporary residence in this exceptional natural setting, both to enjoy a pied-à-Terre in this region, but also to create a high-end tourist home where families, friends, or colleagues could gather. Inspired by the breathtaking view of the river and the picturesque rural setting, and guided by the firm Architecture49 through all stages of design and construction, the owners succeeded in creating a home with a minimalist, sustainable and honest design, which honors the experience of the place in all its simplicity and beauty.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography, Windows
© Stéphane Brügger

Charlevoix is known for the majesty of its views: the St. Lawrence River meets the sea, the mountains of the Hautes Gorges skirt fertile plains, under a sky that plays the role of a moving painting. The region, its terroir, and the people who live there receive each season many visitors seduced by its authenticity. The architecture of the region combines historical buildings and resolutely contemporary works. Le Littoral blends into this environment by deconstructing and reworking the silhouette of the region's farm buildings, making it a luxury tourist residence that's resolutely contemporary and discreetly inserted into its surroundings.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography, Windows, Garden
© Stéphane Brügger
Le Littoral Residence  / Architecture49 - Image 18 of 19
Ground floor plan
Le Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography, Table, Windows, Deck
© Stéphane Brügger

Purity and functionality as pillars of the project. To make the Littoral an ideal meeting place and resort, conducive to creating memorable moments for the people who stay there, Architecture49 has created a sleek and functional environment, full of discreetly integrated facilities. A swimming pool, sauna, fireplace, and spa contribute to the comfort and relaxation of its occupants. The kitchen, which occupies a major space upstairs, is equipped with a multitude of professional tools for amateur chefs and gastronomes so that they can take full advantage of the high agricultural and culinary center that is Charlevoix.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam, Windows
© Stéphane Brügger
Le Littoral Residence  / Architecture49 - Image 19 of 19
First floor plan
Le Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography, Facade, Glass, Beam
© Stéphane Brügger

A neutral color palette (limited to black, white, and wood), a wooden structure, with finishes in noble materials, the use of off-center volumes, and function determining form, are trademarks of Architecture49. The desire of the designer and owners was to create a house from which would emanate a sense of comfort, peace, and calm so that people can feel the spaces contribute to their well-being. The building, which is minimalist and easy to understand and live in, leaves plenty of room for users to express themselves. They can thus better appropriate the space while connecting with their environment. This house is built for Charlevoix rather than a house built in Charlevoix.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography, Living Room, Sofa, Lighting, Beam
© Stéphane Brügger

A design in adequation with the natural dimension of the site. The insertion of a resolutely contemporary house in an impressive natural environment was a challenge, but also created the interest of the project itself. A special effort was made to minimize the impact on the land, woodcutting, and landscaping, so as to envelop the residence in a natural setting while enhancing the majestic view towards the St. Lawrence River and La Malbaie Bay. Thus, the cottage was built high up, leaning on the gentle slope and without a basement, as this would have required extensive excavation.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography
© Stéphane Brügger
Le Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography, Bedroom, Bed
© Stéphane Brügger

The general shape of the house's plan follows that of the land, all in length, and is laid out in a precise axis, chosen to offer a view of the river in front and a great intimacy thanks to the forest at the back. Around this axis are optimally positioned the volumes, openings, and interior rooms. Their layout minimizes energy consumption in both summer and winter, creating a cocoon that maximizes the intimacy of its occupants while offering the rooms the soft luminosity of a forest clearing.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Interior Photography, Windows
© Stéphane Brügger

Natural materials and local know-how. The project is integrated into the environment of its region by using local resources, businesses, and artisans. The structure, assembled a few kilometers from the house using locally produced FSC certified wood, creates the skeleton of the building. The choice of natural materials, such as eastern cedar and pine, produced in the region, was obvious. Subsequently, the selection of local equipment and suppliers was central to the project. The kitchen countertop is made of Quebec granite, the roof is made of contemporary sheet metal, the chimney has a high ecological performance, the pool and even the home automation are produced by Quebec companies that demonstrate the know-how and technology of the province.

Le Littoral Residence  / Architecture49 - Exterior Photography, Windows, Forest
© Stéphane Brügger

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Le Littoral Residence / Architecture49" 10 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953011/le-littoral-residence-architecture49> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.