We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kardella Residence / studiofour

Kardella Residence / studiofour

© Shannon McGrath© Shannon McGrath© Shannon McGrath© Shannon McGrath+ 22

Malvern East, Australia
  • Architects: studiofour
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Shannon McGrath
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Louis Poulsen, Brodware, Dulux, Hub Furniture, Caroma, Darkon, Embelton Floors, Gaggenau Appliances, Gippsland Glass, Hi Mac
  • Lead Architect: Annabelle Berryman
More SpecsLess Specs
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Text description provided by the architects. A two-storey addition to an existing heritage-listed Art Deco, the Kardella Street Residence’s design comes from the opportunity to provide a stronger link to the site’s immediate green landscaped context within the much sought after Hedgeley Dene Gardens precinct. Mitigating a disparity between the existing floor level and the site level, the extension becomes an indoor/outdoor transition zone, gently stepping down from the house interior to the garden. Like a residential scale amphitheatre, the unique journey provides the opportunity for many varied levels of entertaining, including outdoor cooking, integrated seating, and an outdoor dining area.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Ground floor plan
Ground floor plan
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The site was previously occupied by a dwelling that had no connection to the landscape and turned its back on the borrowed views available into Hedgeley Dene Gardens. In essence, our brief was for the new addition to be fluid, permeable, and highly connective with the landscape. The scale and form of the modern structure are now positioned to incorporate these views into the home, connect intimately with the landscape both perceived and real.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The design response is an addition that is minimal in materiality and detailing, placing emphasis on the backdrop provided by the gardens beyond. Interior elements retain simplicity and are extended outside to create a minimal transition between inside and out. Grounded in a sense of calm, the integrated interior and exterior improves function and enhanced user well-being.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

On entry through the restored art deco building, two opposing portal openings on either side of the entry frame the landscape beyond, immediately connecting the gardens to the built program. However, there is a certain disconnection between this view, and it is only as one enters the new addition, through a compressed corridor, that the expansive double-height space is experienced. It is here the impact of the treescape, both adjacent and beyond, is immediate and all-consuming. This double-height space houses the heart of the home, with a focus on providing a real and tangible connection to the landscape.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kardella Residence / studiofour" 18 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952869/kardella-residence-studiofour> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.