MIA’s Office / MIA architecture

MIA’s Office / MIA architecture

Courtesy of MIA architectureCourtesy of MIA architectureCourtesy of MIA architectureCourtesy of MIA architecture+ 21

  • Architects: MIA architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  60
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, Xinnix, Forbo Flooring, Naly, Saint Gobain Glass
  • Lead Architects:Geoffrey NOËL
  • Landscape:Fabrice Gaillard (Trooz – Belgium)
  • Wood Frame And Joinery:Menuiserie Schmitz (Ourthe – Belgium)
  • City:Beaufays
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
Courtesy of MIA architecture
Courtesy of MIA architecture

Text description provided by the architects. The project consists of the construction of a volume intended to house the spaces of an architect's office, a meeting room, and technical premises. The volume is implanted in the extension of an existing house built in the 70s in a heavily wooded environment, from which it takes the architectural language for the base (painted bricks, masonry heads, height). Placed on this base, we find the "mirror box" that houses the professional functions. This volume is covered with mirrored skin in order to "disappear" in its environment.

Courtesy of MIA architecture
Courtesy of MIA architecture

Thanks to the high reflection capacity of this cladding, the new building literally blends into the site. In an almost surreal way, the large square office bay gives the impression, from the garden, of immersion in the interior space, through a notch in the vegetation laid on a brick base. The other windows are hidden behind the translucent skin (SGG Mirastar® glass) and are only visible after dark.

Courtesy of MIA architecture
Courtesy of MIA architecture
Plan
Plan
Courtesy of MIA architecture
Courtesy of MIA architecture

Access is via a metal grating walkway, floating above a cloud of grasses, which leads to a wooden door uncovered by the extrusion of the mirror skin on the northwest corner. From the workspace, the wide opening onto the garden allows to reduce the inner/outer limit and to feel immersed in the direct environment.

Courtesy of MIA architecture
Courtesy of MIA architecture

The building was constructed in a wooden frame (I-beam) 30 to 36cm thick filled with insulation, which makes it particularly energy efficient. The use of this constructive principle also made it possible to reduce the construction time to a period of +/- 3 months.

Courtesy of MIA architecture
Courtesy of MIA architecture

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:4052 Beaufays, Liège, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MIA’s Office / MIA architecture" 07 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952652/mias-office-mia-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.