We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

NT's Habitat / Flex.atelier

NT's Habitat / Flex.atelier
© Minq Bui
© Minq Bui

© Minq Bui© Minq Bui© Minq Bui© Minq Bui+ 35

  • Architects: Flex.atelier
  • Area Area of this architecture project Area:  190
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Minq Bui
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: An Cuong, Toto, Aconcept
  • Architect In Charge:Khoi Le
  • Design Team:Flex.atelier
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Minq Bui
© Minq Bui

Text description provided by the architects. Our NT's Habitat project is to renovate an old-small warehouse located in the all-year-around hot-dry weather of Phan Thiet city to become a lovely home for a family of four.

© Minq Bui
© Minq Bui

Functionality has always been one of our principles; as a result, within this particular project, we promoted this idea by firstly understanding the client's needs and then observing the local environment to design a house that not only enhances the living but also harmonizes with the outside factors. To be more specific, the house consists of open areas for connecting and closed areas for privacy. The closed area includes bedrooms and bathrooms while the open area consists of working space, a kitchen, and a playground for kids. All connect to a skylight in the middle of the house. The presence of the skylight serves multiple purposes. Firstly, it enhances the ventilation to decrease the heat due to local weather. Secondly, it provides natural light during the daytime to minimize electricity consumption.

© Minq Bui
© Minq Bui
First Floor Plan
First Floor Plan
© Minq Bui
© Minq Bui

We used the common reinforcement concrete technique to create the construction frame, but the height is higher than usual to hold as much cool air as possible. Interestingly, the façade was made up of locally baked bricks and carefully installed, which enhances the beauty of the whole structure, creates channels for the airflow from outside to inside, and provide visibility for the households. Besides, sandstone sprayed white wall was used in the majority to reduce the absorption of sunlight.

© Minq Bui
© Minq Bui

Level one is the place family gather together the most. Because of the home working of the parents, the working area is designed in the space having an opening view and take care of their children easily. A little library is underneath the staircase where the children read their interesting book or take a nap in the middle of the day. Moreover, the playground area is also a delightful place and designed as a central place of the house by creating a lower layer. It represents as a dining place in daily casual, but it will transfer to a playground where gather all family members in holidays, especially in Tet holiday.

© Minq Bui
© Minq Bui
Section
Section
© Minq Bui
© Minq Bui

Level two designed with the principle is out-bright and in-dark that makes the households feel cozy when taking rest in the bedrooms and have more energy in the morning. The changing shadows on the hallway walls as the day proceeds is one of the appeals on the second floor. By combing the gray tiles and green mosaic in the bathroom, we've created a soothing sensation for the users. By elevating the master bedroom, it became distinguished from the surrounding. Using slide doors on both sides of the room, we intend to make it more breathable.

© Minq Bui
© Minq Bui

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "NT's Habitat / Flex.atelier" 02 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952539/nts-habitat-fletelier> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.