Twin Apartments / Estúdio Lava

Twin Apartments / Estúdio Lava

© Julia Novoa© Julia Novoa© Julia Novoa© Julia Novoa+ 24

  • Architects: Estúdio Lava
  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Julia Novoa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Ailton Silva Santos, Andra Materiais Elétricos, Art Inox Ferro, Big Redes, Brastemp, Concresteel, Esquema Vidros, Fogões shop, Hicafel, Itaratan Mármores Granitos, Jani King, Ladrilar, Loja Merc, Loja do Imã, Magazine Luiza, Poloar, Prazeres do Banho, Stilluz Iluminação, Technion Construção e Arquitetura Ltda., +1
  • Lead Architects:Estúdio Lava, Julia Reis, Lucas Bueno
  • Design Team:Julia Reis, Lucas Bueno, Aline Gaspar
  • Engineering:Technion Construção e Arquitetura Ltda.
  • Collaborators:Marcenaria Ailton Silva Santos
  • Production:Julia Novoa, Amanda Obeid
  • City:Pinheiros
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Julia Novoa
© Julia Novoa

Text description provided by the architects. When we faced the challenge of refurbishing two duplex apartments, the same but mirrored, for rental in a residential building still under construction, we sought at the same time to standardize some points of the project in order to facilitate the refurbishment phase that would happen concomitantly with the end of the building of the tower itself, but we also sought to give some kind of identity to each unit. Our proposal was to develop a unique project for both apartments, but applying the colors defined for the project in an inverted way in the floor and volumes of carpentry, alternating these between green and coral. For the kitchen and bathrooms, we used white countertops, more neutral, either in iron plate or in white granite, creating a dialogue with some already existing materials and delivered with the apartments.

© Julia Novoa
© Julia Novoa
Ground floor plan
Ground floor plan
© Julia Novoa
© Julia Novoa

Located on the eighth floor, the Gemini Apartments enjoy a privileged view of the neighborhoods of Sumaré and Perdizes, in its surroundings. The project was thought considering the views from inside the environments to the green and sea of city buildings in the distance. Seeking to integrate interior and exterior, the colors chosen for the environments enhance this visual connection, and at the same time differentiate one apartment from another, generating different sensations depending on the combination and giving them more authenticity. Counting with two bedrooms, a bathroom, a very small living room and an even smaller kitchen, the apartments suggested the need to enlarge some of these spaces with the elimination of some masonry. In the living room, as a way to make better use of the reduced space, we created a folding and articulated table that can be collected when not being used, releasing more space in the environment that still has the spiral concrete staircase to access the mezzanine. The original walls of the room were removed, integrating the second room to it, through sliding panels that also allow the separation of the two spaces when necessary. Other masonry were removed, creating a greater visual relationship between kitchen and living room. Through a single volume of separating cupboards that have access both from the bedroom and from the corridor, serving as a wardrobe, a better articulation between living room, bedroom and corridor was created.

© Julia Novoa
© Julia Novoa
Section
Section
© Julia Novoa
© Julia Novoa

From the spiral staircase it is possible to access the mezzanine on the upper floor. A living room with a restroom, of flexible use and completely separated from the rest of the apartment, opens to a large balcony overlooking the Nossa Senhora do Rosário de Fátima church in one apartment and the Television Tower next to the old Tupi and MTV TVs in the other. With the installation of a floor in concrete plates, some benches in reinforced concrete and a shower for showering on hot days, the space gains new uses and opens the landscape.

© Julia Novoa
© Julia Novoa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pinheiros, São Paulo, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Twin Apartments / Estúdio Lava" [Apartamentos Gêmeos / Estúdio Lava] 01 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952299/twin-apartments-estudio-lava> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.