We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Werribee Mausoleum Extension / BENT Architecture

Werribee Mausoleum Extension / BENT Architecture

© Tatjana Plitt© Tatjana Plitt© Tatjana Plitt© Tatjana Plitt+ 20

  • Architects: BENT Architecture
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Tatjana Plitt
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Life Space Journey, Modinex, Bamstone, Ferguson Stained Glass, Freeway trading, Ligman, Morello/Ashcroft
  • Design Team:Merran Porjazoski, Paul Porjazoski, Fiona Lew
  • Builder:Harris HMC
  • Structural Engineer:Clive Steele Partners P/L
  • City:Melbourne
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. This recent expansion of the Werribee Mausoleum creates 170 new resting places for deceased loved-ones in the Werribee cemetery. The project comprises two distinct structures; a new garden Mausoleum to the east of the original building, containing 140 outward-facing crypts (doubling the original capacity); and a series of Family Mausolea to the west of the original building, comprising four intimate family rooms and chapels which accommodate five or ten resting places each. The new additions flank the original structure designed by BAU and expanded on the symbolism and monumentality of the original design. The dramatic Corbusian pre-cast roof form is extended over the new additions, but a space is reserved between new and existing at ground level; a punctuation mark.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt
Plan
Plan
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

At the eastern end, this gap forms a new entry, in keeping with the original masterplan. To the west, the space is filled with garden, signaling a new interpretation of the design language and layout of the original structure to better frame the Family Mausolea. Where the eastern addition continues the original materiality of in-situ concrete and stone shutter faces, the Family Mausolea to the west has a different offering. Each family room has a landscaped forecourt for gathering, protected by the floating concrete canopy and paved with bluestone, which continues into the interior. Patterned anodised aluminium screens provide a veil of privacy to mourners inside, while openings frame glimpses of the cemetery's renowned olive grove to the north. Northern light beams in, dancing ephemeral rays through interior. The concrete and stone of the exterior softens into rose-coloured Australian granite crypt shutters within the chapels; when combined with vertical cedar paneling, they cast a warming, intimate glow throughout each space.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

PROJECT DESCRIPTION / Werribee Mausoleum, Melbourne VIC. Australia / page 2 A niche in the southern wall of the Family Mausolea acts as an altar for photographs, memorabilia and religious icons. Surrounded by a halo of stained-glass windows, coloured and patterned light enriches the interiors. The play of colour, light, pattern and movement, creates an ethereal, yet welcoming space. Respectfully bookending the original mausoleum, these new additions create much-needed additional resting places and warm, reverent Family Mausolea in which to remember and honour loved-ones.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Melbourne VIC, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Werribee Mausoleum Extension / BENT Architecture" 30 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952220/werribee-mausoleum-extension-bent-architecture> ISSN 0719-8884
© Tatjana Plitt

Werribee墓地扩建,柯布西耶式屋顶 / BENT Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.