Zoom image | View original size
This recent expansion of the Werribee Mausoleum creates 170 new resting places for deceased loved-ones in the Werribee cemetery. The project comprises two distinct structures; a new garden Mausoleum to the east of the original building, containing 140 outward-facing crypts (doubling the original capacity); and a series of Family Mausolea to the west of the original building, comprising four intimate family rooms and chapels which accommodate five or ten resting places each. The new additions flank the original structure designed by BAU and expanded on the symbolism and monumentality of the original design. The dramatic Corbusian pre-cast roof form is extended over the new additions, but a space is reserved between new and existing at ground level; a punctuation mark. At the eastern end, this gap forms a new entry, in keeping with the original masterplan. To the west, the space is filled with garden, signaling a new interpretation of the design language and layout of the original structure to better frame the Family Mausolea. Where the eastern addition continues the original materiality of in-situ concrete and stone shutter faces, the Family Mausolea to the west has a different offering. Each family room has a landscaped forecourt for gathering, protected by the floating concrete canopy and paved with bluestone, which continues into the interior. Patterned anodised aluminium screens provide a veil of privacy to mourners inside, while openings frame glimpses of the cemetery's renowned olive grove to the north. Northern light beams in, dancing ephemeral rays through interior. The concrete and stone of the exterior softens into rose-coloured Australian granite crypt shutters within the chapels; when combined with vertical cedar paneling, they cast a warming, intimate glow throughout each space. View more View full description
Share Share