We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Light House / Studio Guilherme Torres

Light House / Studio Guilherme Torres

© Denilson Machado – MCA Estúdio© Denilson Machado – MCA Estúdio© Denilson Machado – MCA Estúdio© Denilson Machado – MCA Estúdio+ 30

More SpecsLess Specs
© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

Text description provided by the architects. In 2016, the clients hired the Studio to develop an interior design for an apartment acquired while still in the plan. A few months passed and afterwards, the family grew. With the development of the project the space proved to be far below the expectations of what was needed, and the opportunity to buy a house arose.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

The building, possibly from the late 1950s, although it was located in a central region of the city, it was built in a leafy neighborhood, presented a mix of styles, arising from successive extensions and renovations, but had the ideal area. Then an ambitious renovation project began, which reconfigured all spaces and brought construction tocontemporaneity.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio
Ground floor plan
Ground floor plan
© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

Some points of distribution of the house were maintained as a garage and services at the front, as well as the stair position. Others have been completely reconfigured as the living room, which is now completely open to the back of the site, where the pool and lounge area have been repositioned. During the initial demolition phase, it was found that many structures were precarious, which ended up generating a completely new structural project, as well as all the other facilities, which were redone from scratch.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio
First Floor Plan
First Floor Plan
© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio

A request from the owner was that the house must be extremely bright, with as many openings as possible and with materials that reflect natural light. For this, the use of minimalist aluminum and glass frames, white marble Paraná was explored throughout the ground floor, and some walls in raw travertine, a material chosen for the entire external area. Pivoting doors and walls that hide openings and cabinets were covered in Accoya, a kind of extremely resistant Scandinavian pine and that has a naturally grayish hue.

© Denilson Machado – MCA Estúdio
© Denilson Machado – MCA Estúdio
Second Floor Plan
Second Floor Plan

Most important of all, the house ended up with a rooftop that was completely destined as a space for the three children. The children's furniture that includes, in addition to cabinets, a drying rack with a swimming pool, stage, climbing walls, running track, "shop" and "kitchen" was all developed by the architects, in partnership with the client. The result? The fun never ends!

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Light House / Studio Guilherme Torres" [Casa Light / Studio Guilherme Torres] 24 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952000/light-house-studio-guilherme-torres> ISSN 0719-8884
© Denilson Machado – MCA Estúdio

圣保罗明亮之宅 / Studio Guilherme Torres

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.