Mouette House / Estudio Bespoke + longo+roldán

Mouette House / Estudio Bespoke + longo+roldán

Cortesía de Cesar F. PradosCortesía de Cesar F. PradosCortesía de Cesar F. PradosCortesía de Cesar F. Prados+ 38

Valladolid, Spain
Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

Text description provided by the architects. The project is marked by the resulting lot shape due to the building of a future street. For this reason the program is developed by occupying the west side of the lot, keeping the main garden between the construction itself.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados
Ground floor plan
Ground floor plan
Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

The general program occupies two volumes, satisfying the  client needs, and aligned with the mentioned future street.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados
1st floor plan
1st floor plan
Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

The smaller of the volumes will cover the needs for maintenance and enjoyment of the pool, located at the center of the lot.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

The most generous volume in surface corresponds to the main house, which is being designed based on the desire of the property to generate an inner courtyard around which the entire house is deployed.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

This courtyard, which suffers from the weather conditions due to the lack of a roof, generates the necessary path to get to all the rooms of the house. Thanks to its generous dimensions, this hallway around the patio courtyard becomes a new room facing at the center of the house, that is, the exterior space. In addition, main rooms are connected through open spaces and large communication gaps such as small lounges and toilets.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

The program diagonally divides the main building. The light from the East and South floods the kitchen and the living room respectively. The living lounge is splitted by a light appearance staircase that leads to the office on the first floor.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

A footbridge runs along the perimeter of the double height of the lounge, being the only first floor area of the house.

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

Finally, the materials used are reduced to concrete, brick and steel. These, together with the flat roof, accentuate the industrial character of the house, which, stripped of all superfluous artifice, follows the main principle of functionalist architecture

Cortesía de Cesar F. Prados
Cortesía de Cesar F. Prados

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Mouette House / Estudio Bespoke + longo+roldán" [Casa Mouette / Estudio Bespoke + longo+roldán] 29 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951973/mouette-house-estudio-bespoke-plus-longo-plus-roldan> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.