We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

ERH Residence / makeAscene

ERH Residence / makeAscene

© DOF Sky|Ground© DOF Sky|Ground© DOF Sky|Ground© DOF Sky|Ground+ 31

  • Architect In Charge:Theerayuth Wutthiwongthanakit, Vasin Chulewattanapong
  • Design Team:Theerayuth Wutthiwongthanakit, Vasin Chulewattanapong, Preeyanoot Tienchunphaiboon
  • Clients:Erich Erber
  • System Engineering:MEE Consultants
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

Text description provided by the architects. The sole request of the owner is to have most straightforward design possible as the owner is expecting a house to be simple and easy to live in and with minimal maintenance. Even the usage program is also minimal – a house for a couple plus 2 children.

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

Considering the land sits on the end of the blocks surrounded by the road on three sides. The simple and bold architectural expression is so appropriate and remarkably effective. The architect then interpreted the brief and usage program in to 3 parts. The core functionality of a house like bedrooms are packed together at the upmost floor. Which is then cocooned in the solid boxy envelope to emphasize the framing element and also adding privacy. only exposing to the distance with a view. This becomes ‘the floating quarter’

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

The second part is the loose common area placed under the ‘floating quarter’ described above which it’s boundary only defined by all glazed envelop. The last part is the service area and garage placed on ground floor and all covered in bare concrete. All three-part composed make the whole house looking like floating box above concrete plinth with transparent living area in between.

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

The whole 3 storey then tied together with main spiraling staircase which expressing itself in the containing glazed cylinder from outside. With this straightforward composition, the guest can intuitively perceive the direction of traveling even before entering the house. From the main timber gate to the entry hall and directly up the spiraling staircase.

© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground
Section
Section
© DOF Sky|Ground
© DOF Sky|Ground

At the end of the ‘floating quarter’ projected 7m into the air above the swimming pool. This creating the sense of lightness and once sitting in the pool, one shall be surrounded by the panoramic view from three sides. The reflection from water surface also enhance the and visually lift up the ‘floating quarter’.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ERH Residence / makeAscene" 27 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951945/erh-residence-makeascene> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.