We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Courtyard Pattanakarn Residence / baan puripuri

Courtyard Pattanakarn Residence / baan puripuri

© Beersingnoi© Beersingnoi© Beersingnoi© Beersingnoi+ 31

More SpecsLess Specs
© Beersingnoi
© Beersingnoi

Text description provided by the architects. The new residential project, baan puripuri, focuses on creating a comfortable living environment in Bangkok's urban context with unique and contemporary design. 

© Beersingnoi
© Beersingnoi

The 3-story townhome located in one of the densely populated districts in the eastern part of Bangkok features an internal open-air courtyard that helps create a bright and airy atmosphere and incorporate greenery into the living space. The central courtyard that takes up almost one-third of the house area connects primary functional spaces from the front to the back. It is one of the passive design features to weather the tropical climate challenges in urban conditions.

© Beersingnoi
© Beersingnoi
Plans
Plans
© Beersingnoi
© Beersingnoi

​Hardscape features were used in the area of the courtyard to maximize the utilization of outdoor space. A series of low-slope tiled steps mixed with planters and ponds turn this space into an oasis closely connected with the living room. When those steel-framed glass doors are widely open, interior and exterior spaces will seamlessly merge into one large living room.

© Beersingnoi
© Beersingnoi

All areas of the house also have an open view of ​​the central court's green zone, thus creating interactions between users living in different areas of the home while still keeping their privacy. ​The concept of green space integration has also been reflected through architectural elements. Large cubic planters on the balcony look unique, and the façade of the building is equipped with a steel grating for a future vertical garden.

© Beersingnoi
© Beersingnoi

Once the plants are fully grown and cover up the whole panels, the blade walls that protrude out from the building will reinforce this architecture's existence. The ending edge of each blade walls is skewed at different angles to create distinct dimensions, adding a touch of contemporary style by cladding color mirror tiles, inspired by a decorative technique in traditional Thai temple architecture.

Sketch
Sketch

​baan puripuri: Courtyard Pattanakarn is a small housing complex consists of 37 units and available in three different types. The clubhouse, situated at the entrance, is designed with the same architectural languages as the townhome. The building seems to hide behind a garden that runs parallel to the pool. It leads to the wall, which supports the simple square building mass of the clubhouse. ​Its façade is eye-catching with a cylindrical set of various sizes in golden brown tones.

© Beersingnoi
© Beersingnoi

They sway in the wind and add a new dimension and dynamism to the building as well as provide privacy for internal users. All components were inspired by the silk textile's gleaming texture, which incorporates contemporary details to make a difference to architecture.

© Beersingnoi
© Beersingnoi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Courtyard Pattanakarn Residence / baan puripuri" 23 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951934/courtyard-pattanakarn-residence-baan-puripuri> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.