Doksan Library / D.LIM architects

Doksan Library / D.LIM architects

© Youngchae Park© Youngchae Park© Youngchae Park© Youngchae Park+ 18

  • Architects: D.LIM architects
  • Area Area of this architecture project Area:  2203
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Youngchae Park
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Colux, ECLAT, Incobps, Kukje Art, Trimble Navigation
  • Lead Architects:Yeonghwan Lim, Sunhyun Kim
  • Design Team:Jisoo Yoon, Soohyun Park
  • Clients:Geum cheon-gu
  • Engineering:Yousungeng
  • City:Geumcheon-gu
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Youngchae Park
© Youngchae Park

Text description provided by the architects. Doksan Library Remodeling is an example of this kind of project. Early last year, we received a call asking us to take on the project, and we visited the site with the simple intention to avoid turning them down straight away. However, that visit changed our minds. The barebones of the Doksan Library turned out to form the perfect candidate for a remodeling project. The small library was in possession of a spacious central atrium, with sixteen skylights piercing the ceiling above.

© Youngchae Park
© Youngchae Park
First Floor Plan
First Floor Plan

A wide-set staircase continued from the lobby to the second floor, with neighboring forests dipping into view through the large surrounding windows. Regrettably, at the time, this description was more fitting for the potential of the project perceived by the architect, or even as an estimate of the original design intended by its original architect. The reality on-site was completely different. Two decades following its construction, the atrium had become full of books, with the garden beyond obstructed by yet another storage space turned shipping container.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The lack of light indoors led to a pervasive sense of gloom, not to mention the palpable absence of views of the forest. A connecting bridge impeded the intended line of sight from the main entrance, while a disorderly circulation complicated fluidity between the book storage spaces and reading rooms.

© Youngchae Park
© Youngchae Park
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Youngchae Park
© Youngchae Park

The remodeling process was extremely simple. We recovered the original design concept behind the library and wiped away any of the dingier traces of aging. First, everything that obstructed the line of sight from the main entrance to the garden was removed. The lower ceiling of the connecting bridge - an impediment to the view upon entering the library - was dismantled, and the utilities and piping were relocated elsewhere. The once stuffy entrance was now equipped with an approximately 1 m-tall vertical void. We cleared away the bookshelves crowding the atrium and dismantled the shipping containers in the garden. At long last, a single clear space connected the main entrance to the hill backing the site, and scenes of the forest begun to emerge into direct view.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

The next step was to relocate the books removed from this emptied-out space. This desperately called for a strategy that would maximize the efficiency of the space using the same surface area. Adopting a particularly languorous axis defined from the front to back of the library moving through the central atrium, ten-shelf high bookcases were installed for book storage on the inner chamber of first floor composing an extremely compact and tight fitting space. Then, a more loosely established vertical space was inserted to connect the first and second floors, with the latter housing a relatively more relaxed space than the former.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

Re-establishing the spatial hierarchy through contrasting densities allowed us to restore the original function of the small library as a convivial meeting place for locals, as well as to open up the space through a more fluid circulation. The once dark and stuffy second floor reading rooms now featured broad window views of the forests, resuscitating a once obstructed space, as the library began to resonate with its surroundings. Two 6m-long wooden tables were placed lengthwise in the now bookcase-free atrium.

© Youngchae Park
© Youngchae Park
Horizontal Section
Horizontal Section

Our hope was that this small neighborhood library would have at least one open space for leisure activities. The sixteen skylights above the tables were accentuated by a series of prominent square frames, with indirect lighting installed to softly illuminate the tables in the evening. A bookcase was placed to the side of the wide staircase leading to the second floor, transforming the space as a place to read, and small personal spaces were installed alongside each of the windows on the second floor.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

These spaces - both dark and bright, full and empty, compact and open, each finished in tones of dark grey or luminous white - partition this library into a composition of binary oppositions. However, just like the dichotomy of life and death, these binaries amplify the impact of each of these spaces in this small library.

© Youngchae Park
© Youngchae Park

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Geumcheon-gu, Seoul, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Doksan Library / D.LIM architects" 21 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951786/doksan-library-dlim-architects> ISSN 0719-8884
© Youngchae Park

Doksan 图书馆 / D.LIM architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.