Comigo House / Juliana Risso Arquitetura

Comigo House / Juliana Risso Arquitetura

© Felipe Araujo© Felipe Araujo© Felipe Araujo© Felipe Araujo+ 32

Ribeirão Preto, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  2019
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Felipe Araujo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arte Rochas, Blue Sol energia, Coberpool, Hipervidros, Neomix concreto, Permetal, Schuco, elevadores Belgo, kitchens
  • Architect In Charge :Juliana Risso
  • Project Year:Marcelo Panico
  • Construtor:Rocha Construtora
  • Landscape:Alex Hanazaki
  • Lighting:Lucenera
  • Structure:Mario Alberto Ferriani e Hugo Ferriani
  • Ac:3D ar condicionado
  • Interior Project:Juliana Risso
  • City:Ribeirão Preto
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Felipe Araujo
© Felipe Araujo

Text description provided by the architects. I think flexibility in architecture goes beyond aesthetically functional patterns. The contemporary interior is defined by the mutation capacity of the domestic and in response to such premises, the house is conceived as a holder of multiple overlapping scenarios, which allow the adaptability of use over time to be maximum. An essential house is imagined, in which the service elements are reduced to a minimum in favor of free, open, and flexible spaces. Definitely, the objective is that the house maximizes the opportunities of use so that its inhabitants live as they want and not as the residence imposes.

© Felipe Araujo
© Felipe Araujo
Section
Section
© Felipe Araujo
© Felipe Araujo

Located in an urban plot of 1000m2, the project consists of a set of volumes that overlap in order to create maximum integration between the environments and the amplitude of the spaces. Garage, storage, and technical areas are located in the underground area, under the projection of the construction, in order to guarantee the maximum permitted occupation for the lot. The house fits into the land and at the same time rises in relation to it, allowing to release the ground floor and middle floor, at the middle level of the land.

© Felipe Araujo
© Felipe Araujo
Ground floor plan
Ground floor plan
© Felipe Araujo
© Felipe Araujo

The social and leisure areas are located on the ground floor, which opens completely to the garden and the pool, integrating harmoniously with the living and dining areas, bar, and library. The volume brings in its roof the green roof, which efficiently integrates the house into the landscape and works as a sustainable solution for thermal balance.

© Felipe Araujo
© Felipe Araujo

The upper floor, constructed in exposed concrete, accommodates the master suite, the office, and the children's suites. This private and intimate area has balconies with a view and access to the green roof of the intermediate floor. Thus, the residence makes the best possible advantage of the view of vegetation. This floor stands out from the rest of the house when projecting in a swing-like shape.

© Felipe Araujo
© Felipe Araujo
First floor plan
First floor plan
© Felipe Araujo
© Felipe Araujo

From the technical process, it is highlighted the complex details and execution of the engineers in relation to the reinforced concrete structure and of the carpenters involved in the wooden molds for the process of concreting the upper floor.

© Felipe Araujo
© Felipe Araujo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Comigo House / Juliana Risso Arquitetura" [Casa Comigo / Juliana Risso Arquitetura] 20 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951730/comigo-house-julian-risso-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.