We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tang House / Atelier ZAI

Tang House / Atelier ZAI

relationship with the old houses. Image © Kunpeng Liufacade of dining room. Image © Kunpeng Liuatrium. Image © Kunpeng Liuexposed beam in the living room. Image © Kunpeng Liu+ 36

NanChang, China
  • Architects: Atelier ZAI
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Kunpeng Liu
More SpecsLess Specs
relationship with village. Image © Kunpeng Liu
relationship with village. Image © Kunpeng Liu

What kind of house to build in the countryside? We hope that this house grew out of this land, It uses skilled technology and materials of local workers, It is coordinated with surrounding buildings in terms of scale, form, spatial relationship, and materials We can draw nutrients from traditional buildings and apply them in new buildings. It is new in terms of construction techniques and materials. And it is old, and it is in the same line as traditional architecture. It is not a formal imitation, but a conceptual one.

relationship with the old houses. Image © Kunpeng Liu
relationship with the old houses. Image © Kunpeng Liu
relationship with the old houses. Image © Kunpeng Liu
relationship with the old houses. Image © Kunpeng Liu

Site. The project is located in a Village in Nanchang City. Dozens of houses are evenly scattered in the village, most of them are built in the 1950s and 90s, and a few are new. The base is located on the north side of the village, the terrain is relatively high, the north side of the base is woodland, and there are buildings in other directions.

old and new walls. Image © Kunpeng Liu
old and new walls. Image © Kunpeng Liu

Relationship with surrounding venues. The base is long and narrow, and the surrounding buildings are mostly two stories. The new building is much larger than its neighbors. In order to be more coordinated with the surroundings in terms of volume, the new building is divided into three parts from south to north. It adopts a courtyard layout: the living room, kitchen and dining room, the main house, and buildings are connected by courtyards of different sizes.

axonometric
axonometric
section
section

There are idle houses on the east and west sides of the site, which are high on the west side and low on the east side. The two-story canopy and courtyard wall of the building echoes the height relationship between the buildings on both sides. There is a courtyard on the south side of the living room and there is a grapefruit tree on the east side, so we divided the courtyard into two: the entrance courtyard and the tree courtyard. The building also has an inner courtyard facing the tree courtyard, and the three inner courtyards form a layered relationship.             

inner courtyard. Image © Kunpeng Liu
inner courtyard. Image © Kunpeng Liu
living room courtyard. Image © Kunpeng Liu
living room courtyard. Image © Kunpeng Liu
facade of dining room. Image © Kunpeng Liu
facade of dining room. Image © Kunpeng Liu

The living room and dining room are connected by a narrow inner courtyard, and the light falls from the gap formed by the two roofs. The living courtyard between the restaurant and the main house is the largest. The height of the restaurant is relatively low so that the main house can get enough sunlight and light. The main house and the restaurant are connected by the west corridor. The main house consists of two continuous sloped roofs, low in the south and high in the north, with a patio in the middle. Light can enter the north room on the second floor. people can see the roof of the south room, which is a space to appreciate the rain.

view the inner courtyard from living room. Image © Kunpeng Liu
view the inner courtyard from living room. Image © Kunpeng Liu

Spatial relationship. The partition walls and gables of traditional buildings are mostly parallel, and the rooms are similar. In this project, we arranged the partition wall between the master bedroom and the study room perpendicular to the gable, leaning to one side, without reaching the top, it divided the space into one large and one small. The two spaces maintain a certain visual connection. and the same slope Two different feeling spaces are formed under the roof covering.

exposed beam in the living room. Image © Kunpeng Liu
exposed beam in the living room. Image © Kunpeng Liu

The construction system of traditional buildings will be clearly communicated after completion, but the combination of modern construction methods and rural construction levels, as well as people's requirements for comfort, make the construction relationship and the final effect appear to be divided. In the living room, we try to use the beam as an element to participate in space shaping. The beam uses a small wooden template. The rough texture strengthens the feeling of the beam in the space, and the construction exists in the space in a fragmented manner.

secondary bedroom. Image © Kunpeng Liu
secondary bedroom. Image © Kunpeng Liu
secondary bedroom. Image © Kunpeng Liu
secondary bedroom. Image © Kunpeng Liu

In terms of interior materials, gray floor tiles are used for the ground, white paint for the walls, and gray paint for the roof. we respond to the material relationship of a traditional building with the most common materials that can be purchased in rural areas, under the local construction capacity,         

single pitch space. Image © Kunpeng Liu
single pitch space. Image © Kunpeng Liu
© Kunpeng Liu
© Kunpeng Liu

Facade relationship. Local buildings have corridors on the south side, and most of the windows are on the north and south walls. The south is rainy, and the deeper corridors can provide shade and reduce the erosion of doors, windows, and indoors by rain. The facade design continues the traditional building's response to the environment. The windows are mainly set on the north and south sides, facing the inner courtyard, so as to obtain sufficient daylight and ensure privacy. There are overhanging eaves on the first and second floors on both sides of the north and south to shade and prevent rain. Therefore, the waterproofness of the wall material can be lower, and white paint with a rough texture is mainly used. We use water-brushed stones to enhance waterproofing at the foot position, The continuous horizontal long windows imply the internal frame structure and function. The beams and window sills located above and below the long windows are exposed with small wooden mold concrete, and the structure is more actively involved in the facade composition.

south facade. Image © Kunpeng Liu
south facade. Image © Kunpeng Liu
living courtyard. Image © Kunpeng Liu
living courtyard. Image © Kunpeng Liu

The gables on the east and west sides of the building and the courtyard walls on the four sides used Swash stone. Swash stone wall is widely used in local buildings in the 1980s and 1990s. It has good durability, a simple texture, and harmony with traditional buildings, and the price is reasonable.

relationship with neighbour. Image © Kunpeng Liu
relationship with neighbour. Image © Kunpeng Liu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tang House / Atelier ZAI" 20 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951722/tang-house-atelier-zai> ISSN 0719-8884
a house with yards. Image © Kunpeng Liu

南昌乡村三进院,汤宅 / 在建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.